Öt személyt szervkereskedéssel gyanúsítanak Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai Lvivben (Lemberg) kedden öt embert, köztük négy orvost azzal gyanúsítanak, hogy ők szervezték azt a hálózatot, amely közúti balesetben elhunyt emberek veséivel kereskedett.
Vágólapra másolva!

A hatóságok hétfői bejelentése szerint három orvost vettek őrizetbe, a legújabb információk szerint azonban öt személy ellen indítanak ügyészségi vizsgálatot, akik egyelőre szabadlábon védekeznek. Volodomir Kucser, az ukrán belügyminisztérium helyi kirendeltségének egyik vezetője elmondta, hogy a gyanúsítottak éjszaka távolították el közúti baleset következtében súlyos koponyasérülésben elhalálozott emberek veséjét.

Az emberi szervekkel kereskedő hálózatnak 1993 óta körülbelül 10-15 ember esett áldozatul. Egyesek még a klinikai halál állapotában voltak, amikor veséjüket kioperálták. A hálózatnak legalább öt tagja volt: a lvivi körzeti veseátültetési szolgálat vezetője, helyettese és az intézmény két másik orvosa, valamint a szolgálat vezetőjének fia, aki egy nem állami szervátültető alapítvány elnöke, és összekötőként működött közre. Egy nála talált listán olyan veseátültetésre várakozó betegek szerepeltek, akik készek voltak 2-4 ezer dollárt fizetni. Egy ukrán orvos havonta 150-200 ukrán hrivnyát (30-40 dollárt) keres.

A hatóságok nem zárják ki, hogy az ügy szálai Ukrajna határain túlra is vezethetnek.

Korábban:

Szervkereskedő ukrán orvosok őrizetben