Finnország még gondolkodik

Vágólapra másolva!
Finnország még nem döntötte el, hogy él-e a munkaerő szabad áramlására vonatkozó moratóriummal az Európai Unió majdani új tagállamaival szemben, mindenesetre óvatosan kezeli a kérdést - mondta el Mádl Ferenc köztársasági elnök az MTI különtudósítójának Tarja Halonen finn államfővel folytatott nem hivatalos megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök a finn államfők Helsinkitől mintegy 300 kilométerre nyugatra fekvő nyári rezidenciáján, a Balti-tenger partján lévő Naantaliban találkozott a finn elnök asszonnyal. Beszélgetésükből kitűnt, hogy Helsinki nagyon óvatosan kezeli a munkaerő áramlásának kérdését, mert az utóbbi években jelentős - mintegy 20 százalékos - volt Finnországban a munkanélküliség. További ok az óvatosságra - fejtette ki Tarja Halonen -, hogy Finnországnak népes, nagy országok vannak a szomszédságában, és ezekből nagy számú munkaerő kívánhat Finnországba vándorolni, akár EU-tagjelöltről van szó, akár nem. E két tényező miatt Helsinki nagyon körültekintően akar eljárni a munkaerő áramlásának kérdéseiben, ám végső döntést még nem hozott az ügyben. A finn államfő megerősítette, hogy Helsinki feltétlenül támogatja Magyarország EU-tagfelvételét, és reméli, hogy a magyarok már 2004-ben részt vehetnek az európai parlamenti választásokon.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva kölcsönösen kiemelték az államfők, hogy a magyar EU-csatlakozás közeledtével örvendetesen megélénkültek a gazdasági kapcsolatok. A külkereskedelmi forgalomban azonban kiegyenlítetlenség mutatkozik: nagy a finn mérlegtöbblet. A két államfő arra számít, hogy a közeli években a magyar gépipar finnországi exportjának fellendülése várható, kivált az autóbuszok eladásában következhet be számottevő javulás.

Mádl Ferenc a találkozó végén meghívta Tarja Halonent hivatalos magyarországi látogatásra.

(Népszava)