Éhségsztrájkkal fenyegetőzik a katolikus pap felesége

Vágólapra másolva!
Állítólag kész elválni feleségétől és megszakítani minden kapcsolatot a dél-koreai Moon-szektával Emmanuel Milingo, a zambiai Lusaka egykori érseke, a vatikáni kúria egy volt tisztségviselője. Felesége ugyanakkor éhségsztrájkkal fenyegetőzik.
Vágólapra másolva!

Az ördögűző és gyógyító szeánszairól ismert 71 éves főpap azzal botránkoztatta meg egyházát, hogy a Moon-szekta egy New York-i tömeges esküvőjén, május 27-én feleségül vett egy 46 éves koreai akupunktúra-orvosnőt. A Vatikán kiátkozással fenyegette meg a korábban a kúrián tisztséget kapott és már évek óta Rómában élő püspököt, ha augusztus 20-ig nem válik el feleségétől és nem szakít a rossz hírű szektával.

A katolikus egyház szombaton hivatalos közelményben jelentette be, hogy a II. János Pál pápával lezajlott találkozó nyomán a püspök visszavonul "elmélkedés és imádság céljából", az egyházzal való "teljes megbékélés" érdekében. A közelmény szerint, melyet a Szentszék helyettes szóvivője, Ciro Benedettini tett közzé, a keddi találkozón a pápa emlékeztette a püspököt "Isten és egyháza iránti kötelességeire", "azon sajnálatos események után, amelyeknek főszereplője volt".

Közben a püspök felesége szombati római sajtóértekezletén azzal fenyegetőzött, hogy éhségsztrájkba lép, ha nem engedik találkozni férjével, akivel már napok óta nem tud kapcsolatba lépni. Maria Szung azt mondta, hogy nem tud a férje hollétéről, és aggódik érte.

Milingo és felesége a múlt héten érkezett Rómába, hogy kieszközöljék a pápánál házasságuk elfogadását, és a papi nőtlenség intézményének megszüntetése mellett érveljenek. A fekete főpap szerdán még azt állította, hogy a feleségét is bemutatja a pápának, erre a találkozóra azonban minden bizonnyal nem került sor.

Az Il Messaggero című olasz lap úgy értesült, hogy Milingo visszatér afrikai hazájába, és ott karitatív, illetve lelkipásztori feladatoknak szenteli magát. A lelki megtérés egy titkos helyszínen, valószínűleg egy kolostorban történik majd.

Vatikáni körökben úgy vélik, hogy mivel az ominózus esketést nem katolikus pap végezte, az bizonyos értelemben nem is létezik. Mindazonáltal a koreai feleség jogi lépéseket tehet, az amerikai törvények alapján, a házasság megmentése érdekében.

Az Il Messaggero a Vatikán diplomáciai sikereként értékeli, hogy Milingóból nem lett mártír. Az egyház újabb kori történetében példa nélkül áll, hogy egy kiátkozás fenyegette papot semmiféle büntetéssel nem sújtanak.