Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egész falvak halnak ki Kínában az AIDS miatt

Vágólapra másolva!
A kínai kormány elismerte, hogy krízissel áll szemben, és éjjel-nappal működő egészségügyi bázist hozott létre Henan tartományban az AIDS terjedésének megállítására. A kór terjedésében nagy szerepet játszik a szakszerűtlen véradás, és a sterilizálatlan eszközök többszöri alkalmazása.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány elismerte, hogy drámai mértékben terjed az AIDS az ország egyik tartományában, Henanban. Lassan egy éve már, hogy AIDS aktivisták a helyi és külföldi médiával vállvetve próbálnak hatni a kormányra: tegyen valamit a Henan területén dúló fertőzés ellen. Ebben a provinciában a HIV fertőzöttek száma, becslések szerint meghaladhatja a félmilliót is. Kína reakciójára mostanáig a zárkózott tagadás volt jellemző.

Egyes falvakban a helyzet kritikus. E települések lakosságának fele vagy haldoklik, vagy már halott. Mindeddig a kormányzat nem foglalkozott a kérdéssel. Most a kínai egészségügyi miniszter helyettese és egyéb tisztviselők érkeztek a legnagyobb problémával küzdő falvakba, és felállítottak egy 24 órás segélyszolgálatot.

Szemtanúk a BBC riporterének elmondták: több embertől is vettek vért, viszont ezek elkülönítéséről nem gondoskodtak. A vért leülepítették, majd az értékes vérplazmát leszűrték (a fehérjedús, immunglobulinokkal telített vérplazma sok gyógyszerkészítmény alapanyaga). A visszamaradó - már összekeveredett - sejtes elemeket visszapumpálták a donorok vérkeringésébe. Erre akkor van szükség, ha a levett vér mennyisége nagy. A vérplazmát ugyanis könnyen pótolja a szervezet, a sejtek reprodukciója azonban lassabb folyamat. Ez az eljárás azonban, a sterilizálatlan tűk és egyéb eszközök használatával együtt azt a veszélyt rejti magában, hogy a HIV könnyen elterjed egy populáción belül. Becslések szerint több százezren fertőződhettek meg ezen az úton az elmúlt egy évben.

A helyi statisztikai adatok szerint Kínában ez év márciusában 23,905 HIV pozitív és AIDS beteg volt. A kínai Egészségügyi Minisztérium szakértői szerint azonban ez a szám mára megközelítheti a hatszázezret. Az ENSZ szakértői szerint, ha Kína nem lép fel határozottan a vírus terjedése ellen, akkor a fertőzöttek száma 2010-re elérheti a tízmilliót.

Riporterek és szemtanúk elmondása szerint a kínai hatóságok az AIDS aktivisták ismeretterjesztő füzeteit elkobozza, a kínai riportereket eltiltja a témától, a külföldi riportereket pedig erős őrizet alatt tartja.

Magyarországon is alkalmazzák a véradásnak ezt a módját, de nagyon szigorúak a biztonsági előírások. A rendszeres véradók véréből leválasztják a plazmát, a sejtes elemeket visszapumpálják a donorba, de a véradó saját kezűleg írja rá a leadott vért tartalmazó műanyag tasakra a nevét, így biztos lehet afelől, hogy a saját vérének sejtjeit kapja vissza.

[origo]

Ajánlat:

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja

Az AIDS múltja és jövője
Az [origo] dossziéja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről