A mezőgazdasági munkásoknál gyakoribb a potenciazavar

Vágólapra másolva!
A rovarirtó és növényvédő szerek ártalmas hatásának kitett embereknél nagy arányban csökken a spermák száma, és drasztikusan nő a férfiak terméketlensége.
Vágólapra másolva!

A rovarirtó és növényvédő szerek ártalmas hatásának kitett embereknél csökkenhet a spermák száma és nőhet a férfiak terméketlensége – írja a BBC.

A spermák számának csökkenése azóta nyugtalanítja a kutatókat, amióta dán orvosok 1992-ben bejelentették, hogy világszerte csökkenés mutatható ki a spermák számában. Sok szakértő szerint a környezet rossz állapota okolható a helyzet romlásáért, és a hererákos esetek szaporodásáért is. Francia és argentin tudósok most úgy tűnik, megerősítik ezt az elképzelést.

A tudósok megvizsgáltak 225 férfit Argentína termelő-gazdálkodó régiójából. A megdöbbentő eredmény szerint minden egyes férfi járt termékenységi gondokkal orvosnál 1995 és 1998 között. (Argentína 1940 óta egyik fő használója a növényvédőknek.)

A vizsgált pácienseket kikérdezték életstílusukról, orvosi kórtörténetükről, foglalkozásukról és arról, hogy ki vannak-e téve növényvédő szerek ártalmainak. Továbbá keresztül estek különböző pszichológiai és biológiai teszteken. Habár más tényezők is közrejátszhattak abban, hogy termékenységi gondjaik keletkeztek, a tudósok szerint a sok gyomirtó, gombaölő és rovarölő használata csökkentheti a nemzőképességet. Emellett női hormonjukból is több van az átlagosnál. Francia tudósok szerint, az eredmények arra utalnak, hogy a szerek mérgező hatással vannak a herékre. Ennek oka, hogy a herék a legsérülékenyebb szervek közé tartoznak. Egy argentin orvos szerint a legtöbb nyugati országban nőttek a férfiak szaporodási zavarai a környezetre ártalmas kémiai anyagok hatása miatt.