Egy éve tart a csecsen lázadók elleni "korlátozott katonai akció" <br/>

Vágólapra másolva!
Gyors és rövid katonai akciót ígértek az orosz tábornokok a csecsenföldi harcok megkezdésekor. Pontosan egy év telt el a "korlátozott katonai akció" megindítása óta. A háborúvá szélesedett hadműveletnek több ezer polgári áldozata van. Egy moszkvai lap szerint a csecsen-probléma alku részét képezte az Egyesült Államok és Oroszország közötti hatalmi politikában.
Vágólapra másolva!

"Győzedelmes vereséget" szenvedett el Csecsenföldön a háború egy éve alatt Oroszország - vélekedett a második orosz-csecsen háború kirobbanásának első évfordulóján, keddi számában a Kommerszant Daily című moszkvai lap.

A tekintélyes orosz gazdasági napilap visszatekintő elemzésében emlékeztet: éppen egy éve lépték át az orosz csapatok a csecsen határt és kezdték meg győzedelmes behatolásukat a köztársaság területére. Az orosz tábornokok ma már arról nyilatkoznak, hogy feladatukat teljesítették: szétzúzták az ellenfél fő erőit, s már csak a kisebb bandákkal kellene leszámolni. Azonban éppen most lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy erkölcsileg elveszítettük a háborút Csecsenföldön: a köztársaság hegyvidéki része változatlanul fekete lyuk, ahol menedékre lelnek a banditák, a békés csecsen polgárok pedig aligha hiszik el ismét az orosz hadsereg által meghirdetett felszabadítás magasztos céljait.

Az orosz társadalom hazafias lelkesedése a tél végére kezdett alábbhagyni, amikor a hadsereg elfoglalta csaknem az egész köztársaságot, s a hátországban partizánháború kezdődött. Az orosz közvélemény a nyugati országokat követve mind több figyelmet szentelt az emberi jogok - gyakran égbekiáltóan durva - megsértésének Csecsenföldön. Az egyszerű csecsenek pedig most már meg vannak győződve arról: az oroszoknak kell ez a háború. A helyi lakosok szerint mindenre, ami most csecsen területen történik - a robbantásokra, a hadoszlopok elleni rajtaütésekre, a kegyetlen gyilkosságokra -, igazából a szövetségi erőknek van szüksége, hiszen a katonák attól félnek, hogy "elveszíthetik a kiemelt háborús zsoldot".

A Kommerszant Daily értékelése szerint a Nyugat sokkal engedékenyebb már Csecsenföld tekintetében, de egyáltalában nem önzetlenül. Engedve Moszkvának a csecsen kérdésben a Nyugat válaszlépéseket vár el Oroszország részéről más problémák, s mindenekelőtt a Balkán tekintetében. Jugoszláviában súlyos válság érlelődik, s a Nyugat - amely "Milosevics balkáni diktátor" ellen indított döntő rohamot - nagyon nem szeretné Oroszországot a barikád túlsó oldalán látni - írta az orosz napilap.

(MTI)

Ajánló:

(oroszul)

Korábban:

(2000.08.14.)