Keleti Ágnes: "Engem félrevezettek"

Vágólapra másolva!
A sportolók október 31-i gyűlésén meglepetést okozott a közismerten a kommunistákkal szimpatizáló Keleti Ágnes felszólalása. A tornásznő támadta a szintén kommunista Hegyi Gyulát, és azt állította, őt félrevezették.
Vágólapra másolva!

"Gyula bácsi, maguk becsaptak bennünket!" - kiáltotta Keleti Ágnes a gyűlésen Hegyi Gyulára mutatva. "Ági elmondta, ő is arra vágyott, hogy jobb világ legyen" - meséli Tass Olga. "Ha jól emlékszem, sírt is."

"Keleti Ágnes felszólalása a gyűlés emlékezetes momentuma volt" - mondja Gyarmati Dezső. "Mindannyian ismertük, tudtuk, hogy a világ legjobb tornásza, szikrázóan tehetséges tagja a csapatunknak, Melbourne-ben is több aranyérem esélyese. És persze azt is, hogy meggyőződéses, folyamatosan bizonyító híve annak a rendszernek, amelyet szerettünk volna elfelejteni. Keleti Ágnes akkor megszaggatta ruháit."

Keleti Ágnes önkritikája a sporttársak szerint az akkori idők mentegetődző és hárító retorikáját követte. "Azt ismételgette, hogy őt félrevezették, és mekkorát csalódott" - meséli Tass Olga. Szabó Miklós emlékei szerint Keleti Ágnes nyílt kommunista nézetei miatt nem volt népszerű a csapat tagjai között. "Ő mindig, minden gyűlésen felszólalt, amikor valamiért föl kellett szólalnia az országnak, hol a koreai háború, hol ez, hol az volt az oka. Akkor kötelező jelleggel összerántották a sportcsarnokba a válogatott kereteket, ha tetszik, ha nem, el kellett menni. Aki nem ment el, nem kapott élsportolói támogatást, vagy levontak tőle. Mindig valami nagyfőnök mondott beszédet, és a hozzászólók között az egyik mindig Keleti Ágnes volt." Tass Olga emlékszik, hogy Keleti felszólalásában elmondta, hogy arra vágyott, jobb világ legyen, és ezért fejtette ki a véleményét.

Korondi Margit emlékszik rá, hogy fiatal társaival együtt próbálták kellemetlenné tenni azok életét, akik teljes vállszélességgel álltak ki a párt mellett. "Egyesek meg voltak bélyegezve, mint kommunisták, akik úgy mutatkoztak be, hogy első a párt, második a párt, és utána jön mindenki más" - mondja Korondi, aki elismeri, hogy ő maga nem tartozott a rendszer szimpatizánsai közé. "Keleti Ágnes amellett, hogy ő volt a legkiemelkedőbb és legszorgalmasabb tornász, azok közé tartozott, akik nagyon a párt mellett álltak."

Keleti sporttársai megdöbbentek a tornásznő szenvedélyes hangú felszólalásán, mert senki sem kérte tőle számon politikai meggyőződését. "Eszünkbe sem jutott, hogy felelősségre vonjuk. Egy csapat voltunk, egy hajóban ültünk" - mondja Gyarmati Dezső. Arra kérdésre, hogy mi késztethette Keleti Ágnest az önvallomásra, a barátnő, Tass Olga óvatosan válaszol: "Lehet, hogy élt benne valamiféle félelem. Itt ugye akkor mindenki azt várta, hogy rendszerváltás lesz, mindenki ebben bízott. Aztán a helyzet rövid idő alatt átbillent a másik oldalra. Másfajta félelem is érződött, mi történik majd, amikor visszajövünk, hogy akkor elővesznek, megbüntetnek. Szóval nehéz helyzet volt. Bizonyára benne is élt a kettősség."