Harctérről az olimpiára

Vágólapra másolva!
Ottó Mayer, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irodájának vezetője kijelentette, hogy a hadviselő országok sportolói is részt vehetnek az olimpián. Ez vonatkozik Izraelre és bármely más országra, amely hadiállapotban van.
Vágólapra másolva!

"Nincs szó arról" - mondotta Mayer -, "hogy bármely országot is megakadályoznánk az olimpián való részvételben. Ellenkezőleg, reméljük, hogy az olimpiai játékok példát adhatnak a békére azzal, hogy a versenyeken a világ összes sportolói részt vehetnek, függetlenül attól, hogy milyen nézetet vallanak, és milyen nemzethez tartoznak."

A kérdéssel kapcsolatban Avery Brundage, a NOB elnöke Santa Barbarában kijelentette, hogy jelenleg nem lát semmi olyan okot fennforogni, ami megzavarná az olimpiai játékok megrendezését. Hangsúlyozta, nem ismer olyan olimpiai szabályt, amely kimondja, hogy az olimpiai játékok részt vevői csak békében élő nemzetek versenyzői lehetnek. Egyébként is az olimpia a sportolók és nem a nemzetek vetélkedése.

***

Románia 72 tagú olimpiai csapata már megérkezett Melbourne-be. A románok Prágából indultak el repülőgépen. Madras és Singapore között ciklonba kerültek és ennek következtében több sporttoló "légi-beteg" lett. A kelet-európai országok közül Románia az első, amely már valamennyi versenyzőjével megérkezett az olimpia színhelyére.