Kutatók a kocsmában

Vágólapra másolva!
Az idei Kutatók Éjszakáján is megrendezik a Kutatók Kocsmáját. A programhoz olyan, művészetekben jártas tudósokat keresnek, akik szívesen bemutatják a nagyközönségnek tehetségüket, alkotásaikat.
Vágólapra másolva!

(MTI) - Kurucz Katalin szervező emlékeztetett arra, hogy az Európai Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot szeptember 28-án tartják az egész kontinensen. Az Európai Bizottság által támogatott esemény fő célja a kutatás és tudomány népszerűsítése, a kutatói életpálya vonzóbbá tétele a fiatalok számára.

A Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket fesztivál jellegű szabadtéri eseményekkel, interaktív találkozókkal és különböző versenyekkel várják. A látogatók találkozhatnak kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik munkájukat.

Kurucz Katalin megjegyezte: míg tavaly 22 országban rendezték meg a Kutatók Éjszakáját, addig az idén már harmincban. A Tempus Közalapítvány immár második alkalommal pályázott sikeresen a Kutatók Éjszakája magyarországi megrendezésére. Az idén kilenc város több száz rendezvényén csaknem hatszáz kutató mutathatja meg a "másik" arcát.

"Majd minden városban megrendezzük a Kutatók Kocsmáját, vagy a Kutatók Teaházát" - hangsúlyozta a szervező, hozzátéve, hogy a résztvevőket pályázat keretében választják ki, amelyre olyan kutatók jelentkezését várják, akik a tudomány mellett magas szinten zenélnek, táncolnak, énekelnek, festenek vagy szobrászkodnak, és szívesen bemutatják művészi képességeiket a Kutatók Éjszakája látogatóinak.

Tájékoztatása szerint tavaly nagy sikert aratott a Kutatók Kocsmája: a rendezvényre tucatnyi kutató jelentkezett. Szerepelt például közgazdász, aki egyben bűvész is, volt matematikus, akinek a társastáncok a hobbija, s akadt olyan tudós, aki kutatásai mellett fest is. A háromórás beszélgetés keretében szó esett a kutatók tudományos tevékenységéről, majd egy 10-15 perces művészeti bemutató következett. A Kutatók Kocsmája pályázatra idén szeptember 14-ig jelentkezhetnek a tudósok.