Tudományfesztivál Edinburgh-ben

Vágólapra másolva!
2007. április 2-15. között a skóciai Edinburgh-ben kiderül, milyen sokféle arca lehet a tudománynak.
Vágólapra másolva!

A szervezők elsődleges célcsoportja a felnövekvő generáció: a 3-12 éves korosztálynak szóló programok kiemelt helyen szerepelnek. Persze várják a természettudományokkal foglalkozó középiskolásokat és egyetemistákat, de az érdeklődő felnőtteket is. A szervezők célja, hogy elsősorban a fiataloknak mutassák meg, hogy a tudomány ezer szállal szövi át hétköznapi életünket, s korántsem olyan titokzatos és rejtélyes dolog, mint amilyennek egyesek beállítják. Hétköznapi nyelven hétköznapi embereknek - talán így is összefoglalható lenne a közel kéthetes rendezvénysorozat.

A 2007-es Science Festival közel 130 rendezvényt foglal magába, így a teljesség igénye nélkül szemezgetünk csak a legérdekesebbekből. A Big Ideas Talks című beszélgetéssorozaton jelentős tudósok cserélnek eszmét olyan kérdésekről, melyek különösen érdeklik az embereket. Szó esik majd a viselkedési szokások mögött rejlő személyiségről, a klímaváltozásról és ezzel összefüggésben bolygónk lassú átalakulásáról az elmúlt évszázadokban, a tudomány jövőjéről, a nanotechnológiától egészen a virtuális valóságokig bezárólag, az orvostudomány legújabb, mindannyiunkat érintő felfedezéseiről. A fesztivál keretében adják át az ún. Edinburgh Medalt, melyet minden évben egy, a tudomány iránt elkötelezett szakember kaphat meg. Idén Richard Horton, a The Lancet című orvosi szaklap szerkesztője veheti át a kitüntetést.

Az edinburghi Királyi Botanikus Kert természetesen nem maradhat ki a programokból, már csak azért sem, mert elsősorban tudományos intézményről van szó. Tudósok érkeznek majd, hogy az érdeklődőknek beszámoljanak a növényi DNS-sel végzett kísérleteikről, különleges arábiai növényekről vagy éppen a híres Vénusz légycsapójáról. A legkisebbekre is gondoltak a szervezők: a gyerekek elsajátíthatják a komposztkészítés mesterfogásait, saját növényeket ültethetnek el, vagy megtudhatják, miért fontosak a megújuló energiaforrások.

A Skóciai Nemzeti Múzeumban az egész család megtalálja a számítását a fesztivál idején is. Kiderül, hogy a Szörny Rt. című nagysikerű rajzfilmből ismert hősök, Mike és Sully hogyan készültek annak idején a Pixar filmstúdióban. Megtudhatják az érdeklődők, hogyan lehetséges egy plafonon sétálni, vagy magas épületeket átugrani. A Skóciában ismert televíziós, Dr. Bunhead tudományos showműsorral készül, de láthatunk még takarító robotokat is, és fény derül arra, mit esznek a kozmonauták.

A fesztivál programjáról részletes információk találhatók a rendezvény honlapján.