Vágólapra másolva!
2006. november 3-án kezdődnek a Magyar Tudomány Ünnepének idei rendezvényei. Aznap a legnagyobb magyarra, Széchenyi Istvánra emlékezik a Magyar Tudományos Akadémia.
Vágólapra másolva!
A Magyar Tudomány Ünnepe 2006http://www.tudomanyunnep.huA programsorozat honlapja

1825. november 3-án Széchenyi István gróf birtokainak egy éves jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára, ezzel lehetővé téve a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A magyar országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvényben ezt a napot a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

Nagycenken, ahol a Széchenyi-család kastélya található, november 3-án, pénteken 10-14 óra között emléknapot tartanak. 10 órakor a Széchenyi Mauzóleumnál Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, főtitkárhelyettes, a Mindentudás Egyeteme korábbi előadója mond emlékbeszédet Széchenyi és a Magyar Tudományos Akadémia címmel.

Pléh professzor beszédében hangsúlyozza Széchenyinek az Akadémián folyó munkára máig gyakorolt hatását. Ahogy a legnagyobb magyar korában, úgy most is a magyar tudományosság központja hagyomány és megújulás egységét hangsúlyozza.

Széchenyi sírjának megkoszorúzása után a sopronpusztai Széchenyi István emlékerdő a következő helyszín, ahol Solymos Rezső, az MTA rendes tagja, az MTA Erdészeti Bizottság tiszteletbeli elnöke emlékfát ültet. Az emlékerdőről és a sopronpusztai emlékhelyről Rump János egyetemi tanár tart ismertetőt.

Az eseményt az MTA Erdészeti Bizottsága, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, az Erdészeti Tudományos Intézet, valamint a Tanulmányi Állami Erdőgazdaság ZRt. szervezi.