Óriás dinoszauruszt találtak Argentínában

Vágólapra másolva!
Argentin tudósok megtalálták minden idők egyik legnagyobb dinoszauruszának több csontját.
Vágólapra másolva!
Óriás dinoszauruszt találtak Argenítnábanhttp://news.nationalgeographic.com/news/2006/07/060728-giant-dinosaur.htmlA cikk eredeti verziója (angol)A nagy dinoszauruszoknak melegebb vérük volt/magazin2/20060716anagy.htmlKorábbi cikkünk egy új, paleontológiai felfedezésről

A csontok közül a legmegdöbbentőbb egy hátcsigolya, amely 1,06 méter magas és 1,68 méter széles Fernando Novas beszámolója szerint. A paleontológus a leletekről 2006. július 21-én a Buenos Aires-i Argentin Természettudományi Múzeumban számolt be. A most felfedezett új faj, a titanoszauruszokhoz tartozott, melyek növényevő szauropodák voltak, vagyis négy lábon jártak, és hosszú nyakukról és farkukról voltak felismerhetők.

A csigolya alapján, illetve más, kisebb testű, ismertebb titanoszauruszokkal történt összevetés után a paleontológus azt feltételezi, hogy az új lelet 35-40 méter hosszú és közel 100 tonnás lehetett. Ennek az óriási állatnak csupán a mellkasa közel öt méteres átmérőjű lehetett. Fernando Novas vezette a kutatócsoportot, amely Argentína Santa Cruz megyéjében felfedezte a 70 millió éves leleteket.

A csapat Puertasaurus reuilinek nevezte el a fajt két "fosszíliavadász" tiszteletére: a leleteket Pablo Puerta és Santiago Reuil fedezte fel. "Puertasaurus az egyike a valaha talált legnagyobb dinoszauruszoknak. Méretét tekintve csupán egyetlen másik titanoszaurusz veheti fel vele a versenyt. Az Argentinosaurus huinculensist Patagónia északnyugati részén találták, ahol 90 millió évvel ezelőtt élt. Az új leleteket 2001-ben ásták ki. Novas kollégái közé tartozott Leonardo Salgado, Jorge Calvo és Federico Agnolin, akikkel közösen a Reviste del Museo Argentino de Ciencias Naturales "Bernardino Rivadavia" című szaklapban számol be eredményeikről.

Csigolyához a dinoszauruszt
Csigolyához a dinoszauruszt
Kristina Curry RogerMinnesotai Tudományos Múzeum

Curry Rogers szerint az állatok méretével mindig óvatosan kell bánni a titanoszauruszok esetében. Más óriási titanoszauruszokat, például az Argentinosaurust, elsősorban lábcsontjaikból ismerjük. "Amikor a csigolyákat egy combcsonttal összevetjük, mindenképpen helyesen kell következtetnünk."

A Puertasaurus jelentékeny mértékben kiterjeszti azt az idősávot, amíg az óriási méretű titanoszauruszok a Földön éltek, mondja Novas. "Korábban úgy gondoltuk, hogy ezeknek az állatoknak a fénykora 90-100 millió évvel ezelőttre esett, és hogy a krétakor végén, azaz 144-65 millió évvel ezelőtt már kisebb titanoszauridák éltek. A Puertasaurus felfedezése révén már tudjuk, hogy az óriás titanoszauridák Patagónia déli területein túlélték a krétekor végét."

Curry Rogers mindehhez annyit tett hozzá, hogy az új lelet hangsúlyossá teszi azt a nézetet, miszerint a szauropodák elképesztően változatos és sikeres fajként működtek. "Olyan dinoszauruszok ezek, melyek között óriások és törpék egyaránt előfordultak, ráadásul minden kontinensen. Még a dinók korának vége felé is képesek voltak a megújulásra és a túlélésre."

Forrás: National Geographic