TUDÓSítások

Vágólapra másolva!
Rovatunkban a teljesség igénye nélkül válogatunk az elmúlt hét érdekes és fontos, tudománnyal kapcsolatos híreiből - külföldről és Magyarországról egyaránt. Ha valamelyik idézet felkeltette érdeklődését, a cikk címére kattintva elolvashatja a teljes írást.
Vágólapra másolva!

16. hét

Forrás: HomeGardenMűszaki klímavédelem: álom vagy lehetőség?
"Tenger-bugyborékoltató pumpákkal, űrnapernyőkkel, mini-léggömbökkel próbálna megálljt parancsolni az egyre érzékelhetőbb globális felmelegedésnek a tudósok fantáziája. Ha valamelyik ilyen "műszaki klímavédelmi" álom beválik, talán időt lehet nyerni egy környezetbarát energiarendszer kialakításához." A folytatás a Népszabadság honlapján olvasható.


Macskabagoly fiókák Fenékpusztán
"Az öt magatehetetlen bagolyfióka március végén került a mentőállomásra, amikor a Zala megyei Gelsén fakivágáskor kipottyantak egy odúból. Paprika Anikó, a Madártani Egyesület munkatársa elmondta, csukott szemmel, magatehetetlenül, teljesen átfagyva kerültek hozzájuk a macskabaglyok. A legkisebb talán kétnapos lehetett, másnapra el is pusztult." Szokatlan madárjárás Fenékpusztán: a Híradó összefoglalója.


Forrás: [origo]Kedden a laboratóriumi állatokra figyel a világ
"Április 24-én tartják a Laboratóriumi Állatok Világnapját a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) 1979-es kezdeményezésére" A Magyar Televízió Híradójának szájtján részleteket olvashat a Világnapról és programjairól.


Forrás: [origo]Felgyorsult az élővilág evolúciója
"A tőkehalak manapság már hat évesen és mindössze 65 centiméteresen is nemileg éretté válnak, holott ez 3-4 évtizeddel ezelőtt csak 10 éves korban és körülbelül az 1 méteres nagyság elérésekor következett be." Már az élővilág sem a régi: a Magyar Rádió tudósítása egy szokatlan fejleményről.


Forrás: [origo]Simonyiék földet értek
"Földet ért a kijelölt térségben a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége, amellyel két profi űrhajós társaságában az amerikai-magyar űrturista, Charles Simonyi is hazatért a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött saját kéthetes küldetéséből." Charles Simonyi hazatéréséről a HVG online kiadása is beszámolt.