A csecsemő a drogokat is magába szívhatja az anyatejjel

Vágólapra másolva!
Ma még nincs egyértelmű tudományos álláspont abban a kérdésben, hogy a drogos anyák szoptassák-e a gyermeküket, vagy sem. Azt azonban tudjuk, hogy az egyes kábítószerek átjutnak-e az anyatejjel, és milyen hatással vannak a babára.
Vágólapra másolva!

"Az általános ajánlás az, hogy szoptatás alatti drogfogyasztás teljes mértékben kerülendő, ugyanis a szerek átjutnak az újszülött szervezetébe." - mondja Oscar Garcia Algar, a tanulmány egyik szerzője, a barcelonai Hospital del Mar gyermekgyógyászati osztályának orvosa. "Az ajánlás a szülés előtti időszakra is vonatkozik, akkor e szerek a méhlepényen keresztül jutnak a magzat szervezetébe." -teszik hozzá.


A kutatócsapat a vizsgálatok során az anyatejes csecsemők átlagos napi bevitelével, azaz testsúly-kilogrammonkénti 150 milliliterrel számoltak. Az alábbi anyagok ajánlott mennyiségénél az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által javasolt értékeket vették alapul.


Nikotin, koffein és alkohol


A dohányzó nők anyateje milliliterenként 2 és 240 nanogramm közötti nikotint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a csecsemő 0,3 és 36 mikrogramm / kilogramm közötti dózist kap naponta. A "dohányzó" csecsemőknek gyakrabban fáj a hasuk, és nagyobb náluk a légzőszervi betegségek kockázata. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a dohányzás! Aki mégis rágyújt, próbálja csökkenteni, és minél hosszabb idő teljen el az utolsó szál cigaretta és az etetés között. Használjon nikotintapaszt, és a lakásban ne gyújtson rá.


A koffein, ami a kávéban, teában, kólában és néhány gyógyszerben található, a csecsemő ingerlékenységéhez és álmatlanságához vezethet. Bár a koffein felszívódása egyénenként változik, a hatása átjut az újszülöttbe. Ezért ajánlott a koffeinfogyasztás mennyiségét 300 milligrammra korlátozni naponta, ami 3 csésze kávénak felel meg.


Az alkohollal kapcsolatos kockázat még nem egyértelmű. Nem sikerült még kimutatni, hogy mi az a mennyiség, ami már káros a csecsemőre, de több tanulmány rámutatott arra, hogy a csecsemő mozgásának fejlődésére károsan hat, alvászavarokhoz és étvágytalansághoz vezethet, valamint növeli a hipoglikémia (rendellenesen alacsony vércukorszint) kockázatát. Ha valaki mégis fogyaszt alkoholt, azt lehetőleg szoptatás előtt tegye, az alkoholista anyák pedig etessék cumisüvegből gyermeküket.


Kannabisz, kokain és más drogok


A kannabisz, ami az anyatejen és a füstön keresztül is bejuthat a csecsemő szervezetébe, kábultságot, gyengeséget, étvágytalanságot okoz a babánál. Lehetőleg kerüljék e szer használatát, ha alkalmanként mégis szívnak marihuánát, azt ne etetés előtt tegyék, és óvják gyereküket a füstjétől.


A kokain használata teljes mértékben tilos a szoptatás alatt. Kokain-mérgezés volt az oka egy esetnek, melyről a tanulmány is beszámol, amikor egy kisfiú etetés közben remegni kezdett, pupillái kitágultak, és felment a vérnyomása.


Az amfetamin használata is kerülendő a szoptatás alatt, ez nem csak a csecsemőt veszélyezteti, hanem hatására az anya képtelen lesz gyermeke ellátására.


Ha az anya heroint használ, anyatejes gyermeke is függővé válhat. Ha mégis "kell a szer", akkor használata után várjon pár napot, és csak ezután szoptassa gyermekét, valamint minél hamarabb kezdje el a metadon-kezelést.


Az egyéb ópiumtartalmú gyógyszerek - a morfium, a meperidin és a kodein - csak egész kis mennyiségben jutnak át az anyatejbe. Az antidepresszánsokkal kapcsolatban az AAP aggodalmát fogalmazza meg, ezek hatását további kutatásokban kell vizsgálni.