Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emberkísérlet: rajtunk tesztelik a potencianövelőket!

Vágólapra másolva!
Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A napilap szerint a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán 53 terméket vizsgáltak, ebből 25 illegálisan került a piacra. Tíz készítményt vetettek kémiai vizsgálat alá, közülük csak kettő volt, amely feltehetőleg a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalazta.


A vizsgálatot követően az ÁNTSZ ellenőrzésbe kezdett, 966 helyen - drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellness-üzletekben, szexshopokban, videotékákban - végeztek helyszíni ellenőrzéseket. Összesen 2.464 étrend-kiegészítőt zároltak.


A lap szerint a szakminisztérium a készítmények bejelentési rendszerének szigorítását tervezi: bizonyos készítményeknél laboratóriumi vizsgálati eredmény benyújtását is előírnák. Emellett az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletet kiegészítenék egy úgynevezett negatív listával, amely a készítményekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket rögzítené.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről