Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok arról számoltak be, hogy az úgynevezett mágneses lebegtetést, vagy maglev elvet, amelyet eddig elsősorban a mágnes-vasutaknál alkalmaztak, a jövőben az élelmiszeriparban is bevetik.
Vágólapra másolva!

Az ACS (Amerikai Kémiai Társaság) kéthetente megjelenő Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóirat legutóbbi számában közlemény jelent meg egy maglev elven működő érzékelőről, amellyel élelmiszereket, vizet és más italokat lehet vizsgálni.


Az élelmiszerek sűrűségét méri


George Whitesides és a Harvard Egyetem dolgozó kollégái szerint az alapanyagok sűrűsége nagyon fontos tényező az élelmiszer- és a gyógyszeriparban, mert fontos információkat hordoz a kémiai összetételről. A sűrűség megmutatja például az üdítőitalok cukortartalmát, a bor alkoholtartalmát, vagy azt, hogy az öntözéshez használt víz nem tartalmaz-e túl sok sót.


A jelenleg használatos készülékek messze nem ideálisak, és a tudósok úgy gondolták, hogy lennie kell egy egyszerűbb, olcsóbb, és könnyebben használható technológiának. Így fejlesztették ki a maglev elven működő speciális érzékelőt, amivel egyszerűen és gyorsan mérhető meg a szilárd és folyékony anyagok sűrűsége.


A jégkocka nagyságú szenzor egy folyadékkal töltött tartályból áll, aminek két végében mágnes található. A különböző anyagokból vett mintát belehelyezik ebbe a készülékbe, és a folyadékban elmozduló mágnesek távolsága mutatja a sűrűséget. A tudósok a közleményben mutatták be, hogy e készülékkel milyen gyorsan és könnyedén becsülhető meg a különféle vízminták sótartalma, vagy a tej, sajt és mogyoróvaj minták relatív zsírtartalma.


A mágnes segítségével megállapítható a sajt zsírtartalma


"A "maglev" segítségével meghatározható, hogy a víz alkalmas-e fogyasztásra vagy öntözésre, megállapítható az ételek-italok zsírtartalma, és nyomon követhető a gabonák feldolgozásának folyamata" - állítja a közlemény.