Vágólapra másolva!
A kalcium rendkívül fontos a csontok egészsége szempontjából, de túl nagy adagban súlyos problémákat okozhat, például magas vérnyomást vagy veseelégtelenséget.
Vágólapra másolva!

Csontjaink egészségének megőrzéséhez a kalcium és a D-vitamin a legfontosabb tápanyagok. Hiányuk esetén megnő a csontritkulás, és ennek következtében a csonttörések veszélye. Kiváló kalciumforrások a tejtermékek, a leveles zöldségek és halak, szervezetünk pedig a napfény hatására D-vitamint termel.


Azonban számos idős ember, különösen a változókor után lévő nők, nem jutnak hozzá elegendő kalciumhoz és D-vitaminhoz, mivel romlik a felszívódás hatékonysága, így ők táplálék-kiegészítőkkel igyekeznek azt pótolni.


Számos vizsgálat kimutatta, hogy kalcium és D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel megelőzhető a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések, emiatt sokan szedik ezeket a szereket. Az Egyesült Államokban azonban egyre többen adagolják túl, sokaknak fogalmuk nincs arról, hogy a túl sok kalcium a potenciálisan veszélyes úgynevezett tej-alkáli szindrómához vezethet.


Ha túl sok kalciumot fogyasztottunk


A szindróma akkor alakul ki, amikor lényegesen több kalciumot fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne. A vér kalciumszintje megemelkedik (hiperkalcémia), amely többek között magas vérnyomáshoz, vesekárosodáshoz és akár veseelégtelenséghez is vezethet. A 1900-as évek elején egy Sippy nevű amerikai orvos a gyomorfekély kezelésére nagymennyiségű tejet is tartalmazó étrendet javasolt, innen a szindróma elnevezése. A gyógyszerek fejlesztésével a tej-alkáli szindróma gyakorisága csökkent, azonban az 1990-es években újból többször fordult elő, amikor divatba jöttek a vény nélkül kapható étrend-kiegészítők.


A szindróma jelenleg a magas kalciumszint harmadik leggyakoribb oka, az USA-ban az emiatti kórházi kezelések 8-38 százalékáért felelős. (A két leggyakoribb ok a pajzsmirigyproblémák és a daganatok.) Emellett manapság a fekélyes férfiak helyett az idősebb nők betegsége lett. Most viszont néhány tudós a Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban megjelent cikkben azt javasolja, hogy az ok megváltozásával a betegséget is nevezzék át kalcium-alkáli szindrómára.


Aki kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt szed, ügyeljen arra, hogy ne lépje túl a javasolt napi adagot, kivéve, ha azt az orvos javasolja. Ez általában 800 mg körül van, bár a szakértők szerint napi 1200-1500 mg még biztonságos. Ha arra gyanakszunk, hogy kalciumszintünk túl magas, azonnal forduljunk orvoshoz. Ennek tünetei között van a rossz közérzet, a hasi fájdalom, a jelentős szomjúságérzet, a gyakori vizelés, a székrekedés, a fogyás, a fáradékonyság, az izomgyengeség és a zavartság.