Vágólapra másolva!
Szervezetünk rendkívül kifinomult gépként működik: amikor valami nincs rendben, működése általában nem szűnik meg egyik pillanatról másikra, hanem apró jeleket küld, hogy jelezze a közelgő bajt.
Vágólapra másolva!

"Ahelyett, hogy bekapnánk egy tablettát és arra várnánk, hogy a tünetek elmúljanak, szánjunk időt arra, hogy értelmezzük a testünk által küldött jelzéseket" - tanácsolja dr. Elson M. Haas, kaliforniai háziorvos, aki a természetes gyógymódok híve. A szervezet jelzéseinek megértése azonban némi időt és gyakorlást igényel, mivel tisztában kell lennünk testünk működésével. Az alábbiakban felsoroljuk a kilenc leggyakoribb állapotot, amelyek gyakori, ám néha rejtélyes tüneteket okoznak.


Túl sok üdítő


A szénsavas italok a leggyakrabban fejfájást okoznak, a bennük található mesterséges édesítőszerek, különösen az aszpartám miatt. Állatkísérletekben az aszpartám mérgezőnek bizonyult az idegsejtekre nézve, azt azonban még nem tudjuk, hogy az ember esetén is így van-e. Emellett a túlzott üdítőfogyasztás hatására jobban kívánjuk az édes vagy sós ételeket, képtelenek lehetünk koncentrálni vagy nyugtalanná válhatunk. Mondjunk le az üdítőkről és igyunk inkább ízesített ásványvizet.


Candida


A candida-fertőzés megjelenhet fülviszketés, torokkaparás vagy a nyálkahártyák irritációjának formájában. Aki sok cukrot és magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot fogyaszt, számolnia kell a candida gombák túlburjánzásával is. Kis mennyiségben ezeket a gombákat kordában tartja a normál bélflóra, de az egyensúly felborulásával a kórokozó szétterjed a szervezetben. Jellemzően a meleg, nedves helyeken, például a lábujjak között, a mellek alatti területen és a füleknél fordul elő. A bőr gyulladásba jön, ezért jelenik meg a bőrpír és a viszketés, emellett észlelhetünk hangulatingadozást, fáradékonyságot, hízást, gyakori gombás fertőzéseket. Candida-gyanú esetén hagyjuk el a finomított és finomítatlan cukrokat étrendünkből, azaz le kell mondanunk a gyümölcsökről, gyümölcslevekről és az alkoholról is.


Kiszáradás


A kiszáradás egyik jele a cserepes ajkak, mivel ezek híven tükrözik a szervezet hidráltságát. Ha kevesebb vizet viszünk be, ez meglátszik legnagyobb szervünkön, a bőrön, az ajak érzékeny felszíne pedig különösen érzékeny a vízhiányra. Kiszáradásra utalhat emellett a fejfájás, a ritka, sötétsárga vizelet, a száraz bőr is. Fogyasszunk naponta nyolc pohár vizet vagy gyógyteát, illetve növeljük meg a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét étrendünkben.


Forrás: MTI
Napi nyolc pohár vízre van szükségünk, de a nagy melegben ez több is lehet!


Rosthiány


Rosthiány hatására leggyakrabban székrekedés lép fel. A bél nagyon fontos a méreganyagok eltávolítása szempontjából, így ha mozgása lelassul, felszaporodnak a salakanyagok és gyulladásos tünetek jönnek létre, továbbá a hormonháztartás és az immunrendszer is zavart szenved. A rosthiány okozhat továbbá gyakori éhségrohamokat, emésztési zavarokat, bőrproblémákat is. Székrekedés esetén fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát, amelyek rostban gazdagok. A rostbevitel a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is csökkenti. Salátánkra tehetünk rizskorpát is.


B-vitamin hiány


A B-vitamin hiányának jellegzetes tünete a szájzugok berepedezése. B-vitaminból viszonylag gyorsan alakul ki hiány finomított és feldolgozott élelmiszerek, illetve alkohol fogyasztása következtében. Emellett tapasztalhatunk vérszegénységet, fáradékonyságot, bőrproblémákat, karikás szemeket is. A B-vitaminben leggazdagabb élelmiszer az élesztő, emellett a vitamin megtalálható a búzacsírában, a hüvelyesekben, a tojássárgájában, az édesburgonyában, a lazacban, a vörös húsokban, a májban és a szárnyasokban. Vegetáriánusoknak jól jöhet a B-vitamin tartalmú komplex étrendkiegészítő is.


Étel-intolerancia


Amikor a szervezet nem tolerál egy ételt, krónikus, enyhe gyulladás jön létre a belekben, amely idővel repedéseket hoz létre a bélfalon, ahol a baktériumok és az emésztetlen táplálékok egyenesen a vérbe juthatnak. Ez számos egészségügyi probléma alapja lehet, többek között a bőrkiütéseké és az ekcémáé, mivel a szervezet a bőrön keresztül próbál meg megszabadulni a méreganyagoktól. Emellett felléphet még puffadás, fáradékonyság, arcüreggyulladás és szellemi fáradás is. A leggyakoribb intoleranciát okozó ételek a gluténtartalmú élelmiszerek, a tejtermékek a cukor, a szója, a tojás és az élesztő. Vezessünk táplálkozási naplót, amelynek segítségével nyomon követhetjük a tüneteket, így fény derülhet azok okaira is.


Túl sok koffein


A koffein rövid távon valóban energiát biztosít, azonban mindezt szervezetünk tartalékából teszi, így utólag még fáradtabbak leszünk. Rövid távon javul a szem-kéz koordináció, azonban túl sok koffein esetén a szervezet kimerül. Felléphet még a kimerülés mellett remegés, álmatlanság, szívritmuszavar és gyakori vizelési inger is. Ne fogyasszunk napi 300 milligrammnál több koffeint - egy csésze presszókávé 150 mg koffeint tartalmaz, a fekete tea bögréje 100, míg a zöld tea 50 mg-ot jelent. A mesterséges vegyületekkel teli energiaitalok helyett válasszunk inkább zöld teát.


Kevés gyomorsav


Gyomorsav hiányában a zsírok és a fehérjék emésztése zavart szenved. A leggyakoribb tünet a böfögés és az emésztési zavar, de előfordulhat refluxbetegség, töredezett köröm, krónikus fertőzés és puffadás is. Ha megadjuk a módját az étkezésnek, gyomrunknak elegendő ideje van savat és emésztőenzimeket termelni. Emésztőenzimeket tabletta formájában is bevihetünk, ehhez azonban kérjük ki orvosunk tanácsát.


Elpusztult bélflóra


Az immunrendszer legnagyobb része a bélben található, így ha itt felborul az egyensúly, a szervezet nem képes megvédeni magát a betolakodókkal szemben és könnyen megfázunk. A leggyakrabban antibiotikumok pusztítják el a bélflórát. Egyéb tünetként jelentkezhet puffadás, hasmenés vagy székrekedés, hüvelygomba, húgyúti fertőzés, bőrkiütés, körömgomba is. Bélflóránkat helyreállíthatjuk olyan "jó" baktériumokban gazdag ételekkel, mint a japán mizo leves, a savanyú káposzta, a kombucha tea, a joghurt és a kefír. Fogyaszthatunk probiotikumot is, különösen antibiotikumos kezelés mellett és után.