Megdöbbentő mértékben adagolják túl a zsírt és a sót az iskolai étkeztetésben

Vágólapra másolva!
Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért - közölte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézetének helyettes vezetője Kondoroson sajtótájékoztatón kedden.
Vágólapra másolva!

Sárosi Tamás elmondta: az intézet tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet.


A 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy az ajánlásokhoz képest majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak a gyermekek friss gyümölcsöt és zöldséget.


A kondorosi csárda mintaprogramot indít


Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.


A program még nem fejeződött be, de az első adatok alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a 20-30 éve megszokott ételajánlatot - hangzott el.


A tervek szerint júniusban, a tanév végéig további módosításokra kerül sor Kondoroson, s ez alapján az ÁNTSZ elkészít egy olyan ajánlatot, amelyet azután az intézményeket fenntartó önkormányzatok vezetőinek is megküldenek.


Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek később, a felnőtt korukban a vendégeik lesznek, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket kedvelnek meg kiskorukban. Ezért támogatják az ÁNTSZ által indított programot.


Tímár András, a csárda üzemeltetője pedig azt emelte ki, hogy némi odafigyeléssel már most is lehet módosítani az étlapon, így az ÁNTSZ által megfogalmazott minőségi és egészségi előírások majdnem teljesíthetők költségnövekedés nélkül.


A probléma gyökere, hogy az állam csak részben támogatja a közétkeztetést


Dankó Béla, Kondoros polgármestere mindazonáltal hozzátette: sajnos a közétkeztetést az állam legfeljebb ötven százalékban támogatja normatív módon, így annak másik felét az adott településnek kell előteremtenie.


Hozzátette: erre azonban nem minden önkormányzat képes, ezért rendkívül eltérő a közétkeztetés minősége. Mint mondta, Kondoroson például sokmillió forintba kerül az óvodai és iskolai étkeztetés támogatása, mert a diákok 43 százaléka hátrányos helyzetűnek minősül, így számukra jár az ingyenes étkezés.