Vágólapra másolva!
Csökkenthetik a vérnyomást az olyan csípős ételek, mint például a tüzes csilipaprika - állítja egy új tanulmány. A paprika csípősségét adó vegyület, a kapszaicin ugyanis ellazítja az ereket.
Vágólapra másolva!

A kínai Harmadik Katonai Egyetem kutatói magas vérnyomásban szenvedő patkányokat tartottak kapszaicinben gazdag étrenden és megállapították, hogy az állatok vérnyomása fokozatosan csökkent, olvasható a Cell Metabolism folyóirat ehavi számában közzétett cikkben.


A kapszaicin az erek falában található egyik receptor-csatornát aktiválja, amely hatására megnő a nitrogén-oxid termelése. A nitrogén-oxid egy gázmolekula, amely védi az ereket a gyulladástól és a károsodástól. Nem ez volt az első vizsgálat, amely molekuláris összefüggést talált a kapszaicin és az alacsony vérnyomás között, de a korábbi tanulmányok csak a vegyület rövidtávú hatásait nézték.


A kutatók szerint további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hány darab csilipaprikát kell naponta elfogyasztani ahhoz, hogy emberekben is megjelenjen a jótékony hatás.


Zhiming Zhu professzor, a vizsgálat vezetője megjegyezte, hogy a magas vérnyomás Északkelet-Kínában az emberek több, mint 20 százalékát érinti, miközben a sok csípős ételt fogyasztó délnyugat-kínaiak körében ez az arány 10-14 százalék. Magyarországon a 15 év felettiek körében körülbelül minden harmadik embernek magas a vérnyomása.