A légszennyezés is felelős a magas vérnyomásért

Vágólapra másolva!
A német Duisburg-Essen Egyetem kutatói szerint azoknál, akik városban, szennyezett levegőjű területen élnek, nagyobb eséllyel alakul ki magasabb vérnyomás, mint a tisztább környezetben élőknél.
Vágólapra másolva!

A kutatók felmérésükben azt elemezték, hogy 2000. és 2003. között a levegő szennyezettsége milyen hatással volt a városlakók vérnyomására. Ehhez egy korábbi tanulmánysorozat adatait használták fel, melyben közel 5000 személyt vizsgáltak a szívbetegségek előfordulására fókuszálva.


Bár korábbi felmérések bizonyították, hogy a levegő szennyezettségének hirtelen változása emelheti az emberek vérnyomását, a közép- és hosszú távú hatásokat azonban eddig még nem vizsgálták.


"Kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy összefüggés van az ember lakóhelyének légszennyezettsége és a magas vérnyomás között." - mondta dr. Barbara Hoffman, a tanulmány egyik szerzője, aki a Duisburg-Essen Egyetem Környezeti és Járványtani osztályának vezetője.


A kutatók áramlási és kémiai modellek segítségével próbálták felmérni a porszennyezés hosszú távú hatásait. Barbara Hoffman szerint a szisztolés (a szív összehúzódásakor mérhető nyomás) és diasztolés (a szívverések közti szünetben mérhető nyomás) vérnyomásértéke is magasabb volt annál, aki szennyezett levegőjű területen él. A kutatás során olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, a testsúly és a dohányzás. Megfigyelték, hogy a vérnyomás-emelkedés erősebb volt a nőknél, mint a férfiaknál.


A friss kutatás magyarázatot adhat arra, hogy a szennyezett területeken élőket miért fenyegeti jobban az érelmeszesedés, az erek falának elzsírosodása, a szívinfarktus vagy a stroke. A felmérés arra is rámutatott, hogy a rendszeres zajterhelés, például a forgalmas főúthoz közel eső lakóhely, ugyancsak magas vérnyomáshoz és más szívbetegségekhez vezethet.