Nem mindegy, mit eszünk edzés után

Vágólapra másolva!
Nem csupán a testedzés, de az utána elfogyasztott táplálék összetétele is befolyásolja a mozgás jótékony hatásait - írja a Journal of Applied Phisiology (Alkalmazott Élettani Szemle) című szakfolyóirat.
Vágólapra másolva!

"A testmozgás után fogyasztott különböző ételek különböző hatással vannak az anyagcserére" - állapították meg az amerikai Michigani Egyetem kutatói. Eredményeik szerint az edzés növeli az inzulinérzékenységet, leginkább akkor, ha utána alacsony szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk. A vérből az izmokba történő cukorfelvétel és energiaraktározás ugyanis ily módon a leghatékonyabb. A javuló inzulinérzékenység azért fontos, mert segít megelőzni a cukorbetegséget, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

A Michigani Egyetem kutatói vizsgálatukba 9 ülő életmódú, fiatal, egészséges férfit vontak be. A vizsgálatok elsősorban az edzésekben és az étrendben különböztek: a kontrollcsoport nem mozgott és normál kalóriatartalmú ételt kapott, a második csoport 90 percig közepes intenzitással edzett és kiegyensúlyozott táplálékhoz jutott, a harmadik csoport a 90 perces edzés után alacsony (200g) szénhidráttartalmú ételt kapott, míg az utolsó csoport a másfél órás mozgás után alacsony kalória-, ám magas szénhidráttartalmú táplálékot kapott.

Mindhárom vizsgált csoportban emelkedett az inzulinérzékenység, ám meglehetősen különböző mértékben, a leginkább az alacsony szénhidrátbevitel mellett nőtt. Érdekes módon az alacsony kalóriatartalmú (de magas szénhidráttartalmú) ételt fogyasztó alanyok inzulinérzékenysége nem javult jobban, mint azoké, akik kiegyensúlyozott kalóriabevitel mellett edzettek. Az edzés szobabiciklin és taposógépen történt.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a mozgásnak testsúlycsökkenés nélkül is vannak fontos hatásai" -nyilatkozta a kutatásvezető, aki csapatával jelenleg túlsúlyos embereket vizsgál, hogy megtalálja az inzulinérzékenységet fokozó minimális mozgásmennyiséget.