Egyméteres húsevő férgek élnek sok ezer dél-szudániban

Vágólapra másolva!
Dél-Szudán legelhagyottabb részein még mindig több ezer ember szenved a medinaférgektől. A szennyezett vízzel a szervezetbe jutó, majd ott egyméteresre megnövő férgek a bőrön keresztül távoznak rettentő fájdalmak közepette.
Vágólapra másolva!

Severion Wayet karján hegek jelzik azokat a helyeket, ahol bőrén át távoztak testéből a húsevő medinaférgek. Több napos kínzó fájdalommal járt, ahogy az egy méteres férgek kiszabadultak az asszony testéből - írja az AFP hírügynökség.


A fiatalasszony szülőfaluja Lojura, egy félreeső település a forró, homokos Dél-Szudánban, ahol alig öt éve fejeződött be a polgárháború. A lakosság most leginkább a medinaféreg-fertőzéstől szenved errefelé, amely itt a leggyakoribb a világon.


A dracunculiasis (latinul "kis sárkány") nevű féreg különösen fájdalmas fertőzést okozó, víz útján terjedő élősködő, amely hónapokra legyengítheti és megbetegítheti az áldozatokat. A parazita fertőzött víz fogyasztásával kerül a szervezetbe, ahol a lárvák egy méter hosszúságú féreggé fejlődnek, majd szaporodni kezdenek. Körülbelül egy év után a fehér férgek átrágják magukat a testen, a húségető vegyi anyagokat felszabadítva, majd a bőrön keresztül távoznak. Ám előtte még több ezer lárvát ültetnek a testbe.


Húsz éve próbálják kiirtani a férget


A Jimmy Carter ex amerikai elnök által alapított Carter Központ segítségével azonban remélhetőleg a Föld e szegletéből is hamarosan eltűnik a féreg. A központ 1989 óta működik. Amikor megkezdték féregellenes programjukat Dél-Szudánban még több mint százezer fertőzéses találkoztak évente. "Tavaly viszont már csak körülbelül 2500 esetünk volt, és reményeink szerint két-három év múlva már egyetlen medinaféreg-fertőzés sem lesz Szudánban" - nyilatkozta az AFP-nek a központ szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a fertőzések számát világszerte az 1986-os 3,9 millió főről 2009-re 99 százalékkal, 3500 főre sikerült visszaszorítani. Napjainkban a féreg csak Ghána, Mali és Etiópia elszigetelt részein fordul elő, legutolsó bástyája pedig a rendkívül fejletlen Dél-Szudán.

A 22 évig dúló, kétmillió emberéletet követelő polgárháború a déli felkelők és az arab Khartoum-kormány között gyakorlatilag évekig elzárta Dél-Szudánt az egészségügyi dolgozók elől. 2005-ben ugyan aláírták a békeszerződést, de továbbra is kézzelfogható maradt a feszültség. Idén áprilisra írták ki az országos választásokat, és jövőre tartanak népszavazást a terület függetlenségéről.

Óriási fájdalmakkal jár a férgek távozása


Az egészségügyi szakértők szerint néhány éven belül ki lehetne irtani a medinaférget. Ha sikerrel járnak, ez lesz a második betegség az emberiség történetében, amely eltűnik bolygónkról. (A másik a 20 éve kipusztított feketehimlő.)


A megelőzéshez fontos, hogy az emberek ne mosakodjanak ivóvíz-forrásokban akkor, amikor a féreg a bőrön át távozik. Ezen kívül több ezer egészségügyi önkéntest képeztek ki arra, hogy segítsenek egy egyszerű vízszűrőt berendezés bevezetésében a lakosság körében.

A férgek főként a lábszáron és a karon keresztül távoznak, de az is előfordul, hogy a fejen, a nemi szerven, vagy akár a szemen keresztül hagyják el a testet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az egész férget úgy lehet eltávolítani, hogy a kivezető nyílás megtalálása után egy pálcára feltekerik, mint a spagettit a villára, ezt követően azonban a páciens akár hónapokig lábadozhat. Ha a féreg az izmok köré tekeredik, ami gyakran előfordul, az élősködő eltávolítása különösen fájdalmas.

Az orvoslás hagyományos jele, a pálcára tekeredő kígyó, sokak szerint a medinaféreg kezeléséből eredhet.