A szerelmi bánat tünetei az infarktust idézik

Vágólapra másolva!
Orvosilag elismert tünetegyüttes az "összetört szív" szindróma, amely a szívkoszorúér-elzáródásra emlékeztető jeleket produkál. Leggyakrabban a menopauzán átesett hölgyeknél jelentezik.
Vágólapra másolva!


Az összetört szív szindróma tünetei - mellkasi fájdalom, nehézlégzés - az akut infarktust idézik, azonban szerencsére ritkán okoznak komolyabb szövődményeket, a szakemberek szerint a normális működés egy-két héten belül helyreállhat.


A tünetegyüttes jellegzetessége a szív bal kamrájának "lefagyása": a szindróma hatására ennek a területnek csökken a hatékonysága, így kevésbé húzódik össze és kevesebb vért pumpál a testbe. A betegség eredeti nevét - takotsubo cardiomyopathia - egy speciális japán halászhálóról kapta, amellyel polipokat fogtak, a bal kamra erei az efféle 'üzemzavar' esetén ugyanis hasonló képet mutat, mint egy hálóban vergődő lábasfejű.


A jelenséget a fizikai vagy érzelmi trauma hatására felszabaduló adrenalinlöket váltja ki, amely megzavarja a szív normális működését. A kiváltó hatások között az érintettek beszámoltak többek között veszekedésről, családi erőszakról, nagyobb mértékű anyagi veszteségről, vagy épp fegyveres támadásról, de a házastárs halálát követően is felléphetnek a tünetek. Egy 2007-es statisztika szerint csak ez Egyesült Államokban több mint tízezer ember jelentkezett orvosánál hasonló tünetekkel, legnagyobb részben klimax utáni nők.