Télen jobban szenvednek az ekcémások

Vágólapra másolva!
Sok ekcémás úgy hiszi, a nyári meleg jobban ront az állapotán, mint a téli hideg. A valóságban azonban éppen fordítva van. Nyáron rövid ujjúban és rövidnadrágban sétálva szellőzik a bőrünk, a nagyobb páratartalom miatt mégis kevésbé szárad ki, mint télen. Január-februárban az ekcémás betegek számíthatnak arra, hogy betegségük fellángol.
Vágólapra másolva!

Az ekcémás megbetegedés tulajdonképpen krónikus bőrgyulladást jelent. Genetikai-immunrendszeri, azaz belső és külső kiváltó okai lehet, de tünetei szerint is igen változatos bőrbetegségről van szó. Bármilyen életkorban jelentkezhet, akár csecsemőknél is. Bármelyik formájáról is legyen szó azonban, mindegyikre igaz, hogy a téli időszakban rosszabbodhat.

Száraz, hideg levegő

Bőrünk külső behatásokkal szembeni tűrőképessége egyénenként változó, de az ekcémás betegek bőre eleve száraz, amit a téli hideg tovább fokozhat. Ez a panaszok erősödéséhez, például erős viszketési ingerhez vezethet.


Állapotromlást okozhat a hőingadozás is - ha a kinti hideghez öltözve a meleg lakásban vagy a munkahelyünkön megizzadunk, az megint csak viszketést vált ki.

Rosszul megválasztott ruházat

Hasznos, ha az ekcémás beteget a téli ruhák kiválasztásánál sokkal inkább befolyásolja az alapanyag minősége, mint a pillanatnyi divat. A betegség típusától függően a gyapjú vagy angóra pulóverek, illetve a szintetikus anyagból készült ruhák is irritálóak lehet számukra. Az állatszőr és a toll is fokozhatja a panaszokat, az ekcémások ezért inkább kerüljék a tollkabát viselést, és macskát, kutyát, madarat se tartsanak otthon.

Szellőztetés, párásítás, takarítás

Kapcsolatba hozható az ekcéma fellángolása a házi poratkával is, ezért érdemes alaposan kitakarítani, porszívózni lakásunkat. Fűtési szezonban sokan a szellőztetést is kerülik, a szárazzá benti levegő pedig még több nedvességet von el a bőrtől. A dohányosoknál a szobában rekedt cigaretta füst is súlyosbítja a tüneteket.

Télen ezért különösen fontos volna a rendszeres párologtatás a lakásban, de az is segít, ha a hálószobában teregetünk, ekkor ugyanis nagy felületen képes nedvességgel töltődni a levegő.Ha pedig az ekcémás beteg mindehhez még házimunkát is végez, a kézi mosogatással szintén fokozhatja panaszait.

Pszichés tényezők

Sokan meglepve tapasztalják, hogy az óév végén súlyosbodtak panaszaik. A karácsonyi bevásárlással-készülődéssel járó feszültség, az év végi hajtás a munkahelyen vagy éppen a zűrös évkezdet mind olyan stressz keltő tényezők, amelyek pszichésen hatva ronthatják a tüneteket.

Óvatosan a fürdőszobában!

Átfázva néha másra sem vágyunk, mint egy forró habfürdőre. Ekcémára hajlamosak számára azonban ez tiltott: a forró víz és a habfürdőben található vegyi anyagok ugyanis szintén belobbanthatják a betegséget.

Célszerű a hagyományos szappanokat is száműzni a fürdőből és úgynevezett hipoallergén készítményeket vásárolni helyettük, amelyek nem irritálják a bőrt. Ugyancsak kerülni kell a mosdókesztyűk és durva törülközők használatát, mivel ezek használatával ledörzsölődik a bőrön található faggyúréteg.


Dr. Szakonyi József
bőrgyógyász szakorvos