Mennyi vizet kell inni ahhoz egy nap, hogy bőrünk rugalmas maradjon?

Vágólapra másolva!
Valószínűleg mindenki hallotta már azt a babonát, hogy ha napi nyolc-tíz pohár vizet megiszik, bőre olyan lesz, mint a harmatos rózsa. Ennyire egyszerű volna az egész?
Vágólapra másolva!

A szervezet valamennyi szervrendszerének szüksége van vízre, bőrünk szárazsága azonban nem attól függ, mennyi vizet iszunk, hanem hogy az mennyire képes megőrizni nedvességtartalmát.

Bőrünk rendelkezik egy természetes védőréteggel, amely őrzi a nedvességet, így külső burkunk hidratált és rugalmas marad. Az olyan környezeti tényezők, mint az extrém hideg, a száraz hőség vagy a túlságosan erős tisztítószerek hatására azonban szárazzá és pikkelyessé válhat, emellett hajlamosabb a ráncokra is. A lenmagolajat tartalmazó táplálékkiegészítők és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, például a lazac fogyasztása azonban segít a bőr nedvességtartalmának megőrzésében.

Mennyi vízre van szüksége a bőrnek egy nap?

Napi nyolc pohár víz elfogyasztása semmiképpen nem árt, de emlékezzünk arra, hogy vízbevitelünk 20 százaléka az ételek és más italok által történik, amelyek szintén beleszámítanak a napi vízfelvételünkbe. Ugyancsak beleszámítandó a kávé és a tea, az alkoholos italok azonban nem, mivel azok vizet vonnak el. Valójában nincs kőbe vésett szabály, mennyi vízre is van szükségünk, minden a testméretünktől és fizikai aktivitásunk szintjétől függ.

Milyen folyadékot kedvel leginkább a bőrünk?

Ha a legjobbat akarjuk a bőrünknek, ne igyunk cukrozott üdítőket és gyümölcsleveket, helyettük fogyasszunk antioxidánsokban gazdag zöld teát vagy cukormentes gránátalma-levet.