Az új népbetegség a 21. század-szindróma

Vágólapra másolva!
Állandóan fáradt és ingerlékeny vagy? Folyton kimerültnek érzed magad? Az orvosok szerint a modern életmód olyan stresszessé vált, hogy külön nevet adtak neki: a 21. század-szindróma.
Vágólapra másolva!

A 21. század-szindróma mára olyan gyakorivá vált, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte létezését. A fogalom a krónikus fáradtságtól az alacsony libidóig sokmindent takar.

Mai felgyorsult társadalmunkban az élet jelentős hatást gyakorol egészségünkre, ennek eredménye ez az újonnan leírt betegség. A 21. század-szindróma vagy más néven mellékvese-fáradtság akkor jelentkezik, amikor a stresszhormont, a kortizolt termelő mellékvese-sejtek túlműködnek.
A folyton pezsgő, úton lévő embereknél a kortizol szintje folyamatosan magas, mivel szervezetük a stresszre adott hagyományos "harcolj vagy menekülj"-reakcióra áll készen. A mellékvese sejtjei több, mint 50 másik hormont is kiválasztanak a vérbe, köztük ösztrogént, progeszteront és tesztoszteront is, így jönnek létre a szindróma igen változatos tünetei.


Érdekes, de valószínűleg nem meglepő módon a betegség lényegesen gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. "Mivel a nőknek egyszerre kell helytállniuk otthon és a munkahelyükön, nem csoda, hogy főként őket érinti a 21. század-szindróma" - mondta el kérdésünkre Dr. Fekete Melinda háziorvos. "A gazdasági válság miatt a legtöbben munkahelyük és anyagi gondjaik miatt is aggódnak. Ebből a körből rendszerint csak segítséggel lehet kikerülni. Segítséget kell adnunk a hozzánk forduló pácienseknek, hogy változtatni tudjanak életmódjukon."

A 21. század-szindrómában szenvedők a leggyakrabban koffeinnel és cukorral próbálják orvosolni betegségüket, azonban ezekkel hosszútávon ronthatnak állapotukon, mivel a szervezetnek a koffein és a cukor folyton változó szintjével is meg kell birkóznia.

A mellékvese-fáradtságot 1998-ban Dr. James Wilson írta le, a betegség valószínűleg többmillió embert érint világszerte. "A gond az, hogy ezt a betegséget nagyon nehéz diagnosztizálni. A mellékvese működését a pajzsmirigyéhez hasonlóan egy csúszóskálán értékeljük és csak az alsó és felső 2 százalékba tartozó értékeket tekintjük abnormálisnak" - magyarázta Wilson.

A jó hír az, hogy a diagnózis birtokában már könnyű a tünetek ellen tenni: a sok teljes kiőrlésű gabonát, halat, gyümölcsöt tartalmazó étrenddel és a magnéziumot, B5-, B12- és C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőkkel legyőzhető a betegség.