"Régóta tudjuk már, hogy az E-vitamin egy bizonyos fokig védelmet nyújt egyes ráktípusok ellen" - mondta el Dr. Ladia M. Hernandez, a Texasi Egyetem M.D. Anderson Onkológiai Központjának dietetikusa. A pisztáciában pedig sok gamma-tokoferol található, amely az E-vitamin egyik formája és segíthet megelőzni a tüdőrák kockázatát. Ez az olajos mag csökkenti a koleszterinszintet és a benne található antioxidánsok is hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.
Hernandez és munkatársai egy hathetes ellenőrzött klinikai vizsgálat során 18 egészséges embert pisztáciát tartalmazó étrenden tartott, a kontrollcsoport szokványosan étkezett. A vér gamma-tokoferol szintje a pisztáciát fogyasztó embereknél három-négy hét elteltével jelentősen nőtt. Ezt a hatást már napi 5 dkg pisztácia elfogyasztása is létrehozza, ilyen mennyiség esetén pedig még a súlygyarapodástól sem kell tartani.