A kenguruk segíthetnek a bőrrák elleni csodaszer kifejlesztésében

Vágólapra másolva!
A kenguruk speciális, DNS-javító enzimje az embernek is hatásos védelmet nyújthat a bőrrák ellen - jelentették be ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A Melbourne-i Egyetem munkatársai azt vizsgálják, hogy az ugráló erszényes DNS-ét a napsugárzás káros hatásától megvédő, javító enzim alkalmazható-e embernél is.

A kutatók a helyreállító folyamat kémiai hátterét tárták fel. A kengurukban, valamint egyes baktériumokban és halakban is megtalálható javító enzim helyreállítja a DNS-molekulában a károsodást, amelyet a napsugárzás okoz, ezáltal segít a bőrrák megelőzésében.

A kutatók végső célja olyan, a DNS-javító enzimet tartalmazó krém előállítása lenne, amelyet napozás után magunkra kenve megelőzhetjük a bőrrák kialakulását.

A kutatócsoport laboratóriumi körülmények között bőrszövetet tesz ki UV-sugárzásnak, majd egy speciális tömegspektrométer segítségével vizsgálják a DNS-helyreállító folyamatot. Analízisük során végigveszik a folyamat kémiai melléktermékeit - ez határozza meg ugyanis, hogy készíthető-e valaha az enzim segítségével biztonságos és hatásos bőrrák megelőző szer.