A burgonyadiéta megszabadít a mérgektől és a kilóktól

Vágólapra másolva!
Leginkább emésztési problémákra ajánlott a burgonyadiéta, de egy nagyjából egy hetes krumpli kúra nem csak felesleges kilóktól, de felesleges mérgektől is megszabadítja a tested.
Vágólapra másolva!

A burgonyadiéta hatására a szervezetben felhalmozódott ödémák és gyulladást keltő anyagok jó része kiürül. Ez a speciáélis étrend javítja a keringést, energikusabb, fittebb, és mozgékonyabb leszel tőle. Évente akár négyszer is megismételheted a kúrát. Ez a diéta egy intenzívebb méregtelenítő kúra bevezetésére is alkalmas.

A kúra általában egy hétig tart, az egyik legfontosabb szabálya pedig, hogy teljesen le kell mondanod a sóról, naponta egy csipetnyi, szigorúan tengeri só kivételével. A kúra teljes ideje alatt legalább napi 2,5-3 liter folyadékot kell fogyasztanod. Délelőttönként megengedett egy kis gyümölcs is, de a hús és az édesség teljesen tilos.

Semmiképp nem szabad zsiradékban sült krumplit enned, és szigorúan tilos a porlevesek és a konzervek fogyasztása. Salátát viszont minden mennyiségben fogyaszthatsz, de ecet helyett citromlevet adj hozzá, esetleg kevés hidegen sajtolt olajat, és ízlés szerint mehet bele kefir vagy joghurt is. A kúra alatt szigorúan tilos alkoholt fogyasztani. Nem csak erre az egy hétre hasznos tanács, hogy az ételeket mindig lassan, alaposan rágd meg, mielőtt lenyeled.

Csak 7 nap, de mekkora különbség!

A kúra központi elemei a zöldségek és a zsiradék nélküli (héjában sült vagy főtt) burgonya. Ezek rengeteg rostot, enzimeket és vitaminokat tartalmaznak, emellett a burgonya a szervezet fehérjeszükségletét is épp a megfelelő arányban fedezi.

Természetesen az adott szezontól és a pénztárcádtól is függően, az itt felsorolt zöldségeket lehet variálni. Reggelire mindig ugyanazt kell enned: pirított barna kenyeret vajjal, vagy egy kevés túróval, esetleg müzlit. Ha a müzlit választod, figyelj rá, hogy színezéket és mesterséges adalékot ne tartalmazzon.

Tízóraira valamilyen (egyféle) gyümölcsöt egyél. Ebédre minden nap nagyjából harminc deka burgonyát, vacsorára már csak húsz dekát ehetsz meg - mivel a burgonya nagyon hamar eltelíti a gyomrot, ennyivel is jól fogsz lakni. A kúra teljes ideje alatt kerüld az állati eredetű zsírok bevitelét.

Ebédek
1. nap: héjában sült burgonya, kevés vaj és hozzá vegyes saláta
2. nap: burgonyapüré paradicsompürével vagy salátával, kevés vaj
3. nap: petrezselymes burgonya párolt zöldségekkel, kevés vaj
4. nap: burgonyasaláta, kevés vaj
5. nap: 3 dl burgonyaleves, vegyes zöldségtál, kevés vaj
6. nap: burgonyagulyás (paradicsom, hagyma, paprika, burgonya)
7. nap: Bircher-burgonya (félbevágott, köménnyel megszórt burgonya) salátával

Az uzsonnaidőt a kúra ideje alatt érdemes evés helyett edzéssel, futással, vagy legalább is valamilyen laza testmozgással töltened. A vacsorát a legjobb még este 5 óra előtt elfogyasztanod, utána pedig már semmit nem szabad enned másnap reggelig.

Vacsorák
1. nap: 2 dl burgonyaleves (hagyma, sárgarépa zeller, burgonya), kevés vaj
2. nap: héjában sült burgonya, vegyes zöldségtál, kevés vaj
3. nap: burgonyahab (felvert burgonyapüré), káposztasaláta, kevés vaj
4. nap: héjában sült burgonya, paprikasaláta, kevés vaj
5. nap: héjában főtt burgonya, retek, kevés vaj
6. nap: burgonyapüré, sárgarépa, saláta, kevés vaj
7. nap: burgonyaleves, paradicsomsaláta, 2 szelet pirított barna kenyér kevés vajjal

Nagyon fontos, hogy minden étkezés előtt és után is igyál legalább 2 dl folyadékot (lehetőleg ásványvizet, vagy tisztított vizet). A pirított barna kenyeret kétszersülttel, vagy extrudált kenyérrel is helyettesítheted, ekkor a méregtelenítő kúra egyben fogyókúra is lesz. A burgonyadiéta gyors és hatékony zsírégető módszer, a megfelelő mozgással kombinálva. Mint minden diétánál, itt is pótolni kell a folyadékot és ásványi anyagokat, sőt, még a zsír bevitelét sem szabad teljesen lenullázni: minimális mennyiségű zsíradékra szüksége van a szervezetednek.