Hogyan hat a cukorfogyasztás az élettartamra?

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a C. elegans elnevezésű férgek - melyek bizonyos élelmiszerekben és baktérium gazdag környezetben telepednek meg - számára a cukorbevitel egyenlő a rövid élettel. Az egyébként is mindössze 3-4 hétig élő férgek mindössze 2 és fél, 3 hétig húzzák, ha cukrot fogyasztanak.
Vágólapra másolva!

Persze látszólag ez csak a férgek ügye, minket embereket nem érint a felfedezés. Azonban az emberi szervezetre nagyon hasonlóan hat az inzulinszint változás, mint az melített élősködőkére. A kutatók a férgek étrendjéhez szőlőcukrot (glükózt) adtak és megfigyelték, hogy ezzel megzavarták a kísérleti példányokban az inzulin szignálokat, amelyek a cukor feldolgozásában játszanak szerepet. Cynthia Kenyon kutató szerint valószínűleg nem csak a férgekben, de bennünk, emberekben is hasonló mechanizmusokat indít be a cukorbevitel.

A tudósok ez alapján ismét megerősítették, hogy a vércukorszintet lassan emelő, alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása viszont meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Már vizsgálják, mennyire szigorú diétát kell tartani az optimális eredmény eléréséhez, azonban a drasztikus kalóriacsökkentést nem javasolják, inkább az ételek minőségét tartják fontosnak. A kutatási eredmények hatására maga Kenyon is áttért az alacsony szénhidráttartalmú étrendre, illetve nem fogyaszt keményítőtartalmú ételeket és édességet.