Az ízületi gyulladás depresszióhoz vezethet

Vágólapra másolva!
A rheumatoid artritisz (ízületi gyulladás, RA) gyötrő ízületi fájdalmai azt jelzik, hogy a szervezet immunrendszere nem a betolakodó ellen szállt harcba, hanem a saját csontjai és porcai ellen. A betegség gyakori, körülbelül a népesség 1 százalékát érinti, ráadásul sok beteg számára a hozzáférhető gyógymódok hatástalanok.
Vágólapra másolva!

A tudósok ma még nem pontosan értik, miért fordul a szervezet a kívülről jövő kórokozók helyett saját sejtjei ellen, és miért pusztítja el az ízületeket. Ráadásul az RA még válogat is: abszolút előnyben részesíti a nőket. A betegség előfordulása körükben háromszor olyan gyakori, mint a férfiaknál.

Ráadásul a kór a nők életminőségét is jobban rontja, mint a férfi betegekét. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy az alkalmazott gyógyszerek különbözőképpen hatnak a két nemre.

A genetikai háttér

Az RA az egyik legintenzívebben kutatott betegség, és bár egyre többet tudunk róla, teljes gyógyulást egyetlen orvos sem ígérhet jó lelkiismerettel.

Kialakulásának nagy valószínűséggel genetikai okai vannak, a szóba jöhető gének jó része más autoimmun betegségekkel összefüggésbe hozható génterületek közelében találhatók. A szakemberek remélik, hogy a genetikai háttér megismerése a jövőben segíthet a veszélyeztetett emberek kiszűrésében és az új gyógyszerek kifejlesztésében.

A genetikai kutatások közelebb vihetnek a már említett nembeli különbségek megértéséhez is. Az RA ugyanis nők esetében gyakran nagyobb fájdalommal jár, mint az erősebb nemnél, még ha az objektív tünetek megegyezőek is. A standard reumaterápián résztvevő férfiak sokkal jobban reagálnak ugyanarra a kezelésre, mint a nők.

A fájdalom a lelket is megtámadja

Nem elég azonban csak a betegség stádiumára illetve a nemek közti különbségekre figyelniük a kutatóknak. Egy nemrég végzett orosz felmérés szerint a rheumatoid arthritises betegek több mint fele (63%) valamilyen járulékos mentális betegséggel is küzd, amelyek közül a leggyakoribb a depresszió (87%). Kognitív zavarok a betegek 23 százalékánál jelentkeztek, alvászavartól pedig csaknem harmaduk szenvedett. A depressziós betegek állapota általában sokkal rosszabb volt (fájdalomszint, funkciós zavarok terén), mint a mentálisan épeké.

Hogy a pszichés zavarok igen gyakori velejárói a rheumatoid arthritisnek, - köszönhetően a kór elsődleges tüneteinek: a krónikus fájdalomnak és a korlátozott mozgásnak -, felveti a pszichológusok bevonását a betegek kezelésbe. Ráadásul a pszichés segítség visszafelé is hatna, hiszen ha valaki mentálisan jobb állapotba kerül, könnyebben viseli a betegséggel járó kellemetlenségeket is.