Vírus okozhatja a krónikus fáradtságot

Vágólapra másolva!
A krónikus fáradtságszindróma (CFS) kialakulásában szerepet játszhat a prosztatarákot okozó vírus; ez a rejtélyes betegség 17 millió ember életét keseríti meg világszerte, akik a felfedezés nyomán végre gyógyszeres kezelést kaphatnak. 
Vágólapra másolva!

A kutatás során 101 krónikus fáradtságban szenvedő páciens közül 68 vérében találták meg az XMRV-vírust. Ezt a kórokozót 218 egészséges emberből csak nyolcnál azonosították - számolt be az eredményről a Science csütörtöki számában megjelent tanulmány.

Korábbi kísérletek bizonyították, hogy az XMRV vírus az egerekben leukémiát okoz. Egy másik kutatás arra világított rá, hogy 200 prosztatarákos eset negyedében találták meg a kórokozót, míg a kontrolcsoport nem rákos prosztatáinak 6 százalékában volt jelen.

A kutatásban részt vevő nevadai Whittemore Peterson Intézet, az amerikai Országos Rákkutató Intézet és a Cleveland Klinika tudósai azonban hangsúlyozták, hogy felfedezésük csupán kapcsolatot mutat a vírus és a krónikus fáradtság szindróma között, azt nem bizonyítja, hogy a vírus okozza a rendellenességet.

Judy Mikovits, a publikáció egyik szerzője szerint további kutatásokra van szükség a közvetlen összefüggés kimutatására. A tudós azonban arra is rámutatott: az eddig elért eredmény azzal kecsegtet, hogy a CFS áldozatait esetleg kezelni lehet majd azzal a gyógyszerkoktéllal, amelyet az AIDS, a rák és a gyulladásos betegségek gyógyítására fejlesztettek ki.

A CFS az immunrendszert gyengíti meg és olyan erős fáradtágot okoz, hogy az illető akár munkaképtelenné is válhat. A szindróma áldozatai emlékezetkiesésről, összpontosítási problémákról, izületi és izomfájdalmakról, fejfájásról, érzékeny nyirokcsomókról és torokfájásról számolnak be.

A szimptóma, amelynek a munkaképességre gyakorolt hatása a szklerózis multiplexhez fogható, legalább fél évig tart, és egyelőre nincs rá hatékony gyógymód.