A lép egy újabb funkcióját fedezték fel

Vágólapra másolva!
A lép, mint immunszerv közel sem annyira ismert, mint a vakbél, és nagyon sokan remekül elélnek nélküle. Egy új kutatás szerint mégis fontosabb szerepet játszik az immunrendszer működésében, mint korábban gondoltuk.
Vágólapra másolva!

Lépünk vese alakú, és körülbelül akkora, mint egy nagyobbacska padlizsán. Eddig is ismert volt, hogy ez a szerv lebontja a vörösvértesteket, kiszűri a vérből a baktériumokat és a vírusokat, és segíti az immunrendszer válaszait. Sok ember azonban lép nélkül él: eltávolításának leggyakoribb oka a közlekedési balesetben elszenvedett sérülések, illetve néhány betegségben, így például a non-Hodgkin limfómában is szükség lehet a szerv eltávolítására.


Filip K. Swirski, a Harvard Egyetem Orvosi Kar és a Massachusetsi Közkórház immunológus oktatója a közelmúltban azt vizsgálta, hogy segít-e a lép a szívbetegséggel történő megbirkózásban, mivel egy 1977-es kutatás szerint a lépeltávolításon átesett veteránoknál kétszer nagyobb a szívbetegség miatti halálozás kockázata.


Egereken végzett kísérletekből a kutatók azt találták, hogy a lép otthont ad azoknak a fehérvérsejteknek, amelyek eltakarítják az elhalt szöveteket és gyógyulást elősegítő gyulladásos reakciót hoznak létre. Különösen a szívnek segít így a betegségek leküzdésében.