Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eltúlozhatják a pozitív eredményeket a túl korán lezárt gyógyszerkísérletek

Vágólapra másolva!
A hamar lezáruló klinikai kísérletekkel kapcsolatos pozitív terápiás hatásokat gyakran eltúlozzák - áll a Journal of the American Medical Association keddi számában megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A következtetést egy nemzetközi vizsgálat alapján vonták le, melyet Victor Montori, a rochesteri Mayo Klinika endokrinológusa végzett munkatársaival. A kutatócsoport 91 klinikai kísérletet elemzett, amelyek a tervezettnél hamarabb lezárultak, és összevetették 424 befejezett kísérlettel.


A hamarabb lezárt kísérleteket azért hagyták abba korábban, mert meggyőző bizonyítékkal szolgáltak arra vonatkozóan, hogy a kísérleti kezelés jelentős mértékben jobb, mint a meglévő terápia. A placebót szedő kísérleti alanyok ezután szintén megkezdhették a tesztelt gyógyszer szedését, és a készítmény hamarabb piacra kerülhetett. Montori szerint szinte mindenki - az orvosok, a kutatók, a szponzorok, a gyógyszergyárak, a tudományos szakfolyóiratok, sőt még a tudósítók is - jobban jártak azzal, ha egy kísérlet hamarabb befejeződött. A betegek azonban ennek következtében olyan gyógyszert kapnak, amely talán nem is olyan jótékony, mint amilyennek látszik.


"Vizsgálatunk azt mutatja, hogy az esetek többségében a klinikai kísérletek korai lezárása a terápiás hatások félrevezető megbecsüléséhez vezetett. Ezek a félrevezető becslések nagy valószínűséggel téves döntésekhez vezetnek a terápia kockázatai és előnyei közötti egyensúlyt illetően" - nyilatkozta Montori.


A tanulmány szerzői arra szólítják fel a kutatókat, hogy álljanak ellen a kísérletek korai befejezését sürgető nyomásnak, és hosszabb ideig folytassák a teszteket, mielőtt fontolóra veszik a korai lezárást.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről