Serkenti a tanulást a zene

Vágólapra másolva!
A hangszertanulás közben bekövetkező agyi változások számos jótékony hatással járnak: javulnak a tanulási képességek és a nyelvérzék is - derült ki egy, a Nature Reviews Neuroscience folyóiratban nemrég közzétett elemzésből.
Vágólapra másolva!

A cikkben kiemelt tanulmányok azt sugallják, hogy a zenetanulás közben az agysejtek között létrejött kapcsolat a kommunikáció más formáiban, például a beszédben, az olvasásban és az idegen nyelvek tanulásában is hasznunkra válhat. "A zenetanulás hatása azt jelentheti, hogy a testedzés és a fittség kapcsolatához hasonlóan a zenetanulás során az agy hallással kapcsolatos »fittsége« fejlődik" - állítják a kutatók, Nina Kraus és Bharath Chandrasekaran, a Northwestern Egyetem tudósai.


A vizsgálatok alapján a társadalomnak "felül kellene vizsgálnia a zene egyéni fejlődésre gyakorolt hatását", az iskoláknak pedig a tananyag részévé kellene tenniük a zenetanulást.


Muzikális agy


A zenészek agyának különösen érzékenynek kell lennie a hangokra, az időzítésekre és a minőségre. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a zenetanulás során változások mennek végbe az agy hallórendszerében. Például a zongoristáknál aktívabban működik a hangok feldolgozásáért felelős agykérgi terület mint azoknál, akik csak hallgatják a zenét. A zenészek agya ezen felül nagyobb térfogatú azokon a területeken, amelyek fontosak a hangszeres játékhoz: a mozgató- és hallókéregben.


A zenetanulás előnyei a beszédértésben is megmutatkoznak, mivel a zene és a beszéd igen hasonló egymáshoz. Mindkettő felhasználja a hangmagasságot és a ritmust, hogy célba juttassa az információt, továbbá mindkettőnél szükséges a feldolgozáshoz a memória és a figyelem.


A vizsgálatok azt mutatják, hogy a zenét tanuló gyermekek agya érzékenyebben reagál a beszéd hangmagasságában bekövetkező változásokra, mint azoké, akik nem tanulnak zenét. Ez a képesség teszi lehetővé a zenészek számára, hogy jobban megítéjék a beszélő érzelmeit, illetve könnyebben döntik el egy mondatról, hogy kérdés vagy állítás-e. A zenét tanuló gyermekeknek gazdagabb a szókincse és jobban is olvasnak. Emellett a zenei képzésben részt vevő gyermekek az idegen nyelvek tanulásában is jobban teljesítenek, ugyanis jobban egymás mellé tudják helyezni a hangmintákat, hogy szavakat alkossanak az idegen nyelven.


A beszéd és a zaj elkülönítése


A különböző kutatások azt is megállapították, hogy a zenészek jobban ki tudják szűrni a beszédet zajos környezetben, valószínűleg amiatt, hogy meg kell tanulniuk az egyes dallamokban a különböző hangok megkülönböztetését is.


A zenetanulás tanulási nehézségek esetén is hasznos lehet, például a diszlexiásoknál, akik számára különösen zavaró lehet a háttérzaj. "A zenei képzés ugyanazokat az idegi folyamatokat erősíti meg, amelyek a diszlexiásoknál gyakran hiányoznak" - állítják a kutatók.


Azonban a legtöbb tanulmány a zenetanulásnak a nyelvi készségekre gyakorolt hatását olyanok esetében vizsgálta, akik megengedhették maguknak a zeneórákat. Emellett az is lehetséges, hogy egyesek azért hagyták abba a zenetanulást, mert nem érezték annak jótékony hatásait. Az iskolai tantervbe felvett zenei képzés hatásainak vizsgálata pedig segíthetne az agyra gyakorolt jótékony hatások megértésében.