Megoldások menstruáció során súlyos migréntől szenvedőknek

Vágólapra másolva!
Sok nő panaszkodik a menstruációs ciklussal összefüggő migrénes rohamokra, amelyeken sokszor a koffein, a csokoládé és a vörösbor elhagyása sem segít.
Vágólapra másolva!

A menstruáció a nők esetében nagyon gyakori és erőteljes kiváltó oka lehet a migrénnek. A rohamok ráadásul súlyosabbak és hosszabb lefolyásúak is lehetnek, mint a menstruációs időszakon kívül jelentkező rohamok.


A menstruáció migrént kiváltó mechanizmusa egyelőre nem ismert, de a szakértők úgy vélik, hogy az ösztrogénszint a menstruációt megelőző hirtelen zuhanása a központi idegrendszer ingerlékenységének változását eredményezi, a migrénben érintett agyi területet is beleértve.


Ami segíthet a fejfájás ellen


Az amerikai Mayo Klinika kutatói szerint egyes nők esetében bizonyítható, hogy egy kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése csökkenti a menstruációval összefüggő migrénrohamok gyakoriságát.


Ezen kívül a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, egyes triptánok és a transzdermális ösztrogén is csökkentik a menstruációval összefüggő migrének gyakoriságát, amennyiben naponta alkalmazzák, a menstruációs migrénroham várható jelentkezése előtt két nappal kezdve egészen a menstruációs vérzés kezdetét követő harmadik napig. Érdemes azonban bármilyen gyógykezelést a szakorvossal megbeszélni.


Az ösztrogén migrén elleni alkalmazását ugyanis számos tényező befolyásolhatja, mivel az ösztrogén használata összefüggésbe hozható a stroke megnövekedett kockázatával. E tényezők közé tartozik például a beteg életkora, valamilyen más érrendszeri kockázati tényező, például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, korábbi mélyvénás trombózis, tüdőembólia, stroke vagy szívbetegség előfordulása, illetve az, hogy a páciens aurás migréntől szenved-e.