Magzati eseményektől is függ, mikor kezdődik a változókor

Vágólapra másolva!
Nem mindegy, milyen körülmények között születik egy kislány, mert az akkor átélt események hatással lehetnek a menopauza kialakulására - állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Egy vizsgálatban, amelyben több mint húszezer középkorú Puerto Ricó-i származású amerikai nő vett részt, a kutatók azt tapasztalták, hogy az anyaméhbe került mesterséges ösztrogén, dietil-stilboösztrol (DES) valamint az anya kora és betegségei hatással vannak a menopauza idejének kialakulására. "Ezek nem drasztikus behatások, de az a tény, hogy a születéskori események hatással lehetnek arra, mi történik velünk ötven évvel később, lenyűgöző" - nyilatkozta Dr. Anne Steiner, a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem kutatója. Az egyetem kutatása az American Journal of Epidemiology című folyóirat legfrissebb számában jelent meg.


Petesejt: magzatként még ötmillió van belőle, születésre kétmillió marad


Egy nő petefészkeiben a legtöbb petesejt akkor található, amikor még magzatként az édesanyja méhében van: egy 24 hetes magzatban mintegy ötmillió petesejt található, s mire megszületik, ebből már csak kétmillió marad meg. A szám tovább csökken, egészen a menopauzáig (változókor): amikor is elfogy az utolsó ezer petesejt is, és ezzel megszűnik a menstruáció, véget ér a termékenység.


Az Észak-Karolina Egyetem kutatóiban felmerült a kérdés: vajon az anya, az anyaméhben lejátszódó folyamatok, vagy a születési események befolyásolják-e a petesejtek születéskori számát? Illetve hogy ezek a tényezők milyen mértékben befolyásolhatják a menopauza kezdetének idejét?


Az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) statisztikái szerint a menopauza átlagosan 50 éves korban érkezik el, de vannak olyan nők is, akik 40 éves korban menstruálnak utoljára, mások viszont még ötven év felett is. A kutatásban résztvevő nők felénél ez 52 éves kor előtt következett be.


A változókor idejét befolyásoló tényezők


Miután a kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, mint rassz, iskolai végzettség, családi jövedelem és a résztvevők dohányzási szokásai, úgy tűnt, a dietil-stilboösztrol (DES) hatása a legerősebb. Úgy tűnik, ennek a hormonnak a mennyisége meghatározza, mikor jön el az a pont, amikor a nők elvesztik utolsó petesejtjeiket. Évtizedekkel ezelőtt DES-t írtak fel terhes nőknek, hogy ezzel csökkentsék a vetélés és a hányinger esélyét.


A korai menopauzát enyhén befolyásolják egyéb tényezők is: például az alacsony születési súly és az anya cukorbetegsége a terhesség előtt. Ha az anya 35 évesen vagy annál idősebb korban szüli a kislányt, a menopauza ideje későbbre tolódik.


A kutatók viszont semmilyen összefüggést nem találtak a változókor eljövetele és a születési sorrend, a dohányzás, illetve aközött, hogy az anya szoptatta-e a gyermeket vagy sem.