Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kapcsolatot találtak a gyerekkori testméret és az emlőrák között

Vágólapra másolva!
A soványabb lányok esetében valószínűleg nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata - állítja egy svéd tanulmány a Breast Cancer Research című szakfolyóiratban. A kutatás szerint azoknál, akik hétéves korban soványak voltak, idősebb korban magasabb az emlőrák valószínűsége.
Vágólapra másolva!

Jingmei Li a svéd Karolinska Intézet kutatóival együttműködésben vizsgálta a gyermekkori testméret és a daganat jellegzetességeit 2818 svéd emlőrákos betegben és 3111 kontroll alanyban. Legfontosabb eredményük az, hogy a nagy testméret hétéves korban a menopauza utáni emlőrák csökkent kockázatával hozható összefüggésbe.


Bár a mellrák más közismert kockázati tényezőkkel, így az első menstruáció időpontjával, a felnőttkori testtömeg-indexszel és az emlő sűrűségével is szoros kapcsolatban áll, a hétéves kori testméret e tényezők kiigazítása után is jelentős védő tényező maradt.


A hétéves kori testméret a daganat jellemzőit, különösen az ösztrogénreceptor állapotát is meghatározza. A nagy testméret hétéves korban különösen nagy védettséget jelent az ösztrogénreceptor-negatív daganatok ellen, amelyekhez általában rosszabb prognózis társul.


A kutatók kilenc számozott piktogrammal jelölték az alanyokat, ahol az S1 a nagyon soványnak, az S9 pedig a nagyon kövérnek felelt meg. Az alanyok értékelték jelenlegi testméretüket, és visszaemlékeztek hétéves kori testalkatukra.


"Tudjuk, hogy illogikusnak tűnik, hogy a gyermekkori nagy testméret csökkenti az emlőrák kockázatát, mert a magas születési testsúly és a felnőttkori magas testtömeg-index bizonyítottan növelik az emlőrák kockázatát. Maradtak tehát még megválaszolatlan kérdések e védőmechanizmus mögött húzódó okokkal kapcsolatban" - nyilatkozta az AFP-nek Li.


A kutatók szerint az eredmények nagy jelentőséggel bírhatnak abban a tekintetben, hogy a régi fényképek alapján kiderített gyermekkori testméret segítségével felmérhető az emlőrák kockázata, és prognózis modellek készíthetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről