A 13 éves lány break tánccal kerülte el a kerekesszéket

Vágólapra másolva!
A kamasz lány, akit arra figyelmeztettek orvosai, hogy gerincferdülése miatt akár kerekes székbe is kerülhet, ellenszegült sorsának, és break táncba kezdett.
Vágólapra másolva!

A most 13 esztendős Mia Lathamnél tizenegy éves korában diagnosztizáltak S alakú gerincferdülést. Orvosai azt mondták, hogy fémrudakat kell a hátába ültetni a szív- és a tüdőkárosodás megelőzésére.


Az eltökélt fiatal lány azonban úgy döntött, hogy jógázni kezd, és az orvosok segítsége nélkül egyenesíti ki a gerincét. Elmondása szerint az intenzív edzésprogrammal csodálatos módon sikerült csökkentenie gerincének oldalirányú görbületét, és az orvosok is azt mondják, hogy már nincs szükség műtétre. A sportos tinilány most break táncolni kezdett, és mindössze 12 hónappal diagnózisa után olyan mozdulatokat tud végrehajtani, mint a brit tehetségkutatóból ismert George Sampson.


A brit Scoliosis Társaság szóvivője azonban azt állítja, hogy nagyon kevés bizonyíték mutat arra, hogy az intenzív testmozgás "gyógyítja" a gerincferdülést. "Enyhe görbület esetén az intenzív mozgás javítja a testtartást, az izomerőt, a rugalmasságot és a megjelenést, de nincs bizonyíték arra, hogy végül megakadályozná a görbület előrehaladását" - állította.


Mia édesanyját, Louise-t azonban ennek ellenére teljesen lenyűgözte lánya átalakulása. Elmondása szerint Mia korábban sokat foglalkozott gerincferdülésével, de a mozgástól és a fejlődéstől megnőtt az önbizalma. Amikor scoliosissal diagnosztizálták, és az orvosok közölték, hogy műtétre lesz szükség, az egész család kétségbeesett. Az édesanya addig böngészte az internetet, amíg rá nem rábukkant egy gerincferdülésre szakosodott klinikára.


Kylie Hobson, a Scoliosis SOS klinika orvosa így nyilatkozott az esetről: "Mia gerincferdülése a ruhán át is jól látszott, vállai, sőt a csípője sem volt egy síkban. Ha megműtötték volna, teljesen elveszíti rugalmasságát: egyenessé merevítették volna."


A brit Scoliosis Association szóvivője szerint azonban a szakorvosok csak akkor választják a műtétet, ha az feltétlenül szükséges a páciens hosszútávú egészsége szempontjából, és kínosan ügyelnek arra, hogy minimalizálják a gerinc rugalmasságát befolyásoló hatást. A testmozgás és a jó erőnlét mindenki számára javasolt, de az élethosszig tartó mozgás óriási elköteleződést kíván, ráadásul nem garantálja a hosszú távú sikert.


A gerincferdülés a brit népesség körülbelül négy százalékát érinti, de csak kevesen ismerik a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógytornás kezelési módszert, amely segített Miának elkerülni a műtétet. Édesanyja ezen szeretne változtatni, mert úgy véli, szégyen, hogy sok gerincferdüléses beteg még csak nem is hallott a kezelésről.