Súlyos baleseteket okozhatnak a flipflopok

Vágólapra másolva!
Ránézésre a magas sarkú cipőkhöz viszonyítva a vietnami papucsok, flipflopok veszélytelennek tűnnek, azonban mégis meglehetősen sokan szenvednek el sérülést ezeket viselve.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában évente több mint 200 ezer ember fordul orvoshoz vagy kerül kórházba a papucsok általi esések, ficamok és egyéb komolyabb problémák miatt.


Flipflopokat valaha csak strandon viseltük, az elmúlt években azonban egyre népszerűbbé váltak, és utcai viseletként is megjelentek. A felmérések szerint minden ötödik nőnek van már flipflopja.


A Brit Ortopéd Társaság szakértői most arra figyelmeztetnek, hogy a flipflopok hosszú távú viselése a lábszár deformálódásához és ízületi fájdalmakhoz vezethet. A papucsok ugyanis arra kényszerítik az embert, hogy másképpen járjanak: járás közben a sarok helyett a talp külső élére helyeződik a testsúly, ami megterheli a bokaízületeket és gyengíti azokat.


Ráadásul a flipflop nem is támasztja meg megfelelően a lábat, ezáltal a lábfej belső részében és a lábszárban az inak fájdalmát okozza.


Emellett a megbotlás is súlyos sérüléseket okozhat viselőjének. A leggyakoribb a bokarándulás, de törhet a kar vagy a csukló is, ha a papucs elakad az egyenetlen talajon. Nagylábujjunk is megfájdulhat, mivel ezzel próbálhatunk a pántba "kapaszkodni". Ezen kívül előfordulhat a nagylábujj sérülése is.


Ha valaki nincs hozzászokva a flipflop viseléséhez, könnyen szerezhet vízhólyagokat is. Az orvosok szerint a papucsok viselése éppolyan veszélyes, mint a tűsarkú csizmáé, mert hosszú ideig hordjuk őket.


A papucs rajongóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha hosszabb ideig viselik kemény talajon, láb- és lábszárproblémáink lehetnek. A szakértők azt javasolják, hogy a sérülések után mindenképpen viseljünk kényelmes lábbeliket.