Vágólapra másolva!
Feszült és ideges vagyok, nem tudok elaludni, vagy éppen bulizni megyek és ünnepelni akarok. Vagy ha boldognak akarom érezni magam esetleg ha már minden mindegy. Megőrülök, spangli nélkül nem bírom ki. Ezek a gondolatfoszlányok kavarognak egy cannabis-függő fejében, akik persze sokszor úgy gondolják, hogy nem függők vagy betegnek.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hJ5QRp3LyAG86Riq
Vágólapra másolva!

Az nemrég indult internetes Kannabiszpont már nem azoknak szól akik "boldog tudatlanságban" élnek együtt a fűvel, hanem olyanoknak, akik már felfedezték, hogy betegek, de nem mertnek személyesen szakemberhez fordulni.

A LIFE Magazin stábja ott járt a sajtótájékoztatón, ahol a Kék Pont Alapítvány elnöke, Dr. Rácz József nyilatkozott a fejlesztési irányokról: "A jövőben szeretnénk internetes utánkövetést, megkeresnénk a delikvenseket néhány hónap múlva. Egyszer majd az online konzultáció és a levelezés lehetőségét is szeretnénk kiépíteni"

A honlapra kattintva egy öt perces regisztráció során felmérik a probléma fokát. Meg kell adni miért és mennyit szív és milyen alkalmakkor, illetve hogy mi a cél, teljesen le akar-e szokni vagy csak csökkenteni akarja az elszívott cigik mennyiségét a látogató.

A program előnye, hogy a célokat a beteg tűzi ki és hajtja be önmagán. Négy héten keresztül online naplót vezethet, napi szinten kell beszámolnia füvezési szokásairól, körülményeiről és ezek alapján kap tanácsokat a leszokáshoz. Persze a negyedik hét után sem engedi el a program a segítséget kérő kezét. Mivel az egészségügyben a függőséggel kezeltek nagy része kannabisz használó, további pozitívum, hogy az online felületen sokkal többen kaphatnak segítséget, mint amennyit egyébként a rendszer el tudna látni.

Hátránya lehet azonban, hogy az élő kontaktus hiánya ronthatja az eredményességet. Azonban Hollandiában már hét éve működnek sikeresen hasonló alapítványok, és az egyik szervezet vezetője, Roel Kerssemakers telefonon azt nyilatkozta kollégánknak, hogy míg szemtől szemben az emberek félnek bevallani, hogy problémájuk van és függők, addig online nyitottabbak a vallomásra.

Nézd meg a teljes riportot a LIFE Magazinban!