Félrelépnek a férfiak, ha gyengébbnek érzik magukat a nőnél

Vágólapra másolva!
Azoknál a pároknál, ahol felcserélődik a férfi-nő szerep, például a nő keresi a több pénzt, akkor a férfi hajlamos gyengének és tehetetlennek érezni magát - és nem ritkán félrelép.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány szerint sokkal nagyobb az esély, hogy egy férfi félrelép, ha párjánál vagy feleségénél sokkal kevesebbet keres. Ugyanakkor a nők is hajlamosak megcsalni párjukat, ha sokkal többet keresnek náluk. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a jövedelem igen fontos szerepet játszik a fiatal párok önértékelésében, és életvezetésében.


"Azok a nők, akik relatíve keveset keresnek a férjükhöz képest, kevésbé hajlamosak a hűtlenségre. Ezzel szemben, ha a férj a feleséghez képest kevesebbet keres, inkább keresi más nők társaságát" - mondta el Cristin Munsch, a tanulmány szerzője.


Korábban is voltak olyan tanulmányok, amelyek a hűséget vizsgálták, azonban ezek nem vették figyelembe a párok jövedelmének különbségét. Munsch eredményei szerint a férfiaknak 7, a nőknek pedig 3 százalékának volt szexuális aktusa párkapcsolaton kívül a vizsgált időszakban. A fekete és latin férfiaknál ez a szám kicsit magasabb volt. "Azok a férfiak, akiknél feleségük többet keres, azért lesznek hűtlenek, mert fenyegetve érzik a nemi szerepüket" - következtetett Munsch.


Az is baj, ha sokkal többet, az is, ha sokkal kevesebbet keres


Két életstílusbeli faktor volt csak, ami valamelyest kordában tartotta a hűtlenséget: a magasabb iskolázottság és a vallásosság. Azonban a pénz mindenképpen meghatározó tényező: ha a pár egyik tagja jóval többet keres a másiknál, megnövekszik a hűtlenségi ráta, és ez független attól, hogy melyikük, a férfi vagy a nő volt a nagyobb jövedelemmel rendelkező.


Ha sokat dolgozunk és több elszórható pénzünk van, sokkal könnyebb elrejteni a kicsapongást. Ilyenkor egy szokatlan kiadás nem tűnik furcsának egy bankszámlakivonaton. A sokat kereső emberek pedig általában sokat is utaznak munkájuk során, ezért sok ellentétes nemű emberrel találkozhatnak.


Helen Fisher, a Rutgers Egyetem antropológusa szerint van logika abban, hogy a sok pénzt kereső férfiak sokkal inkább lépnek félre. "Sokat utaznak, jobb kocsikkal járnak és valószínűleg a jobb éttermekben esznek. Ezzel azt hirdetik, hogy igen tehetősek, ez pedig vonzza a nőket, akik evolúciós késztetés miatt mindig a hierarchia csúcsán lévő férfiakra vadásznak." Fisher szerint viszont evolúciós szempontból kevesebb logika van abban, hogy a férfi elkóboroljon, ha a nő a fő kereső a kapcsolatban. "Miért lenne logikus egy férfinak otthagyni azokat a forrásokat, amiket a nő biztosít? Erre inkább pszichológiai magyarázatot kell keresni."

Ugyanakkor a nők számára a gazdagság nagyobb hatalmat, biztonságot jelent, hogy azt tehessenek, amit akarnak, hogy kiléphessenek egy rossz kapcsolatból vagy akár, hogy félrelépjenek.