Egyre kevesebben szeretnének három gyereket

Vágólapra másolva!
A húsz évvel ez előtti adatokhoz képest kétszer annyian vélik úgy ma Magyarországon, hogy rossz döntés három gyereket vállalni, mert nem lehet három gyereknek biztosítani azt az életszínvonalat, amit egy vagy két gyermek esetében lehetséges.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ez előtt még az emberek több mint fele egyet értett azzal a kijelentéssel, hogy "nem lehet igazán boldog az, akinek nincs gyermeke". Ezzel szemben tavaly már ez az érték is csökkent, az ideális családról alkotott elképzelések idomulni kezdtek a realitásokhoz. Az elmúlt tíz évben csökkent azon felnőttek száma, akik szerint ideális a három gyerek egy családban: ők a válaszadók 14 százalékát tették már csak ki, míg az egy gyereket ideálisnak tartók öt százalékkal többen lettek egy évtized alatt: 17 százaléknyian. A két gyerek mellett döntők száma viszont nem változott számottevően, két százalékkal kevesebben vállalnának két gyereket, mint 2001-ben.


Érdekesség, hogy tíz évvel ez előtt Németországban csak 32, Finnországban csak 22, míg Hollandiában csak a válaszadók 5 százaléka érezte úgy, hogy egy családban szükség van a gyerekvállalásra, ehhez képest tehát még most is jó helyet foglal el Magyarország a listában.