A tinédzserek agya kevésbé hatékonyan működik, mint a felnőtteké

Vágólapra másolva!
Egy új brit kutatás szerint a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek azért esik nehezére koncentrálni, mert agyuk még jobban hasonlít a gyermekekére, mint az érett felnőtt agyra: ugyan több a szürkeállományuk, de az kisebb hatékonysággal dolgozik.
Vágólapra másolva!

A tanulmány alapján úgy tűnik, az agy egészen a húszas évek végéig vagy akár a harmincas évek elejéig is fejlődik. Dr. Sarah-Jayne Blakemore, a londoni University College Kognitív Idegtudományi Intézetének kutatója MR vizsgálattal követte nyomon 200, hét és huszonhét év közötti önkéntes agyműködését, miközben azok gondolatban az ábécén végigfutva vagy egy számítógép képernyőjének segítségével próbálták eldönteni, vajon tartalmaznak-e a betűk görbületet. Ugyanekkor figyelmen kívül kellett hagyniuk az olyan betűket, amelyek csak egyenes vonalakból álltak.

Az eredmények szerint az emberi agy még tinédzser- és fiatal felnőttkorban is fejlődik, vagyis érése sokkal tovább tart, mint korábban gondolták. Az idősebb résztvevők jobban teljesítettek. A tizenévesek esetében váratlanul magas aktivitást tapasztaltak az agy prefrontális kérgében, amely terület az egyszerre több dologra történő koncentrációban és a döntéshozatalban játszik fontos szerepet. Ez azt jelzi, hogy a tinik agyának keményebben kellett dolgoznia, hogy feldolgozza az információkat. Ezt az aktivitást korábban csak gyermekek esetében tapasztalták és úgy gondolták, a tizenéveseknél és a fiatal felnőtteknél nem fordul elő.

A kutatók szerint mindez azt jelzi, hogy a tinik agya kevésbé hatékonyan működik, mint a felnőtteké. Dr. Blakemore úgy véli, hogy a probléma megoldását jelentő agyterület még fejlődik a serdülőknél, a prefrontális kéreg fokozott aktivitása pedig azt jelenti, hogy a tinik agya rengeteg felesleges munkát végez a "kaotikus gondolkodásmintákkal".

"Egyszerűen túl sok minden történik a serdülők agyában, ezért nem tudnak egy dologra koncentrálni" - magyarázta Blakemore. Ez azt jelenti, hogy az agy pazarolja erőforrásait, amely negatív befolyással van a döntéshozásra.

Az agy szürkeállománya az agysejtek sejttestéből és azokból az idegi kapcsolatokból áll, amelyek az agyon belül továbbítják az információkat. A kor előrehaladtával a szürkeállomány mennyisége csökken, amely Blakemore szerint arra utal, hogy az ingerület hatékonyabban továbbítódik a felnőttek agyában, vagyis az agy hatékonyabban dolgozik.