Morcossá teszik a tiniket a hosszú nyári esték

Vágólapra másolva!
Duzzognak, okoskodnak és hisztiznek - a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a hormonok felelősek a tizenévesek hirtelen hangulatingadozásaiért. Az évszakok változása és a nappalok hosszúsága szintén befolyásolhatja a tinik lelkiállapotát.
Vágólapra másolva!

A tinédzserek nehezen alkalmazkodnak a hosszú nyári estékhez és a korai napfelkeltéhez, ami az alvásritmusukat is teljesen összezavarja. Emiatt sűrű hangulatingadozásokkal küszködnek és fáradékonyak, ami akár súlygyarapodáshoz is vezethet - állítják a kutatók.


Amikor a tizenévesek a szabadban töltik a nyári estéket, miközben barátaikkal fociznak vagy beszélgetnek, a késői naplemente miatt több napfény éri őket. Ez gátolja a sötétség hatására termelődő melatonin képződését, emiatt a tinik később is fekszenek le, mert nem álmosak, így másnap reggel fáradtan ébrednek. Alvásritmusuk azáltal is felborul, hogy reggel korábban felébresztik őket a napsugarak.


A nyári hónapokban a tinik az alvásproblémák miatt nemcsak fáradtak és morcosak lesznek, de iskolai teljesítményük is romlik, sőt meg is hízhatnak.


"A jelenség biológiai magyarázata, hogy a koraesti napfény késlelteti a melatonintermelés beindulását, amely így nem képes jelezni a szervezet számára, mikor van éjszaka" - magyarázta Mariana Figueiro, a New York-i Rensselaer Műszaki Intézet Megvilágításkutató Intézetének docense. - "A tinik egyébként is későn alszanak el, de a hosszabb nappalok még inkább kitolják a lefekvés idejét, így a reggeli kelés teljesen felborítja szervezetük működését."


Figueiro azt tanácsolja a tiniknek, ne töltsenek annyi időt a szabadban, és lehetőleg aludjanak eleget, mert akkor nemcsak fittebbek, hanem elégedetebbek és egészségesebbek is lesznek - így jobban tudnak teljesíteni az iskolában.