Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tippek az extrém hőség átvészelésére

Vágólapra másolva!
Idén a május leginkább az esőről szólt, mintsem a kellemes, tavaszi időről, június első napjaira azonban megérkezett a meleg, ami az előrejelzések szerint a hétvégére csak tovább fokozódik. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint várhatóan péntektől hőségriadót rendel el az országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása már eddig is nagyon megviselte szervezetünket, különösen a betegek és idősek a leginkább veszélyeztetettek" - hívja fel a figyelmet Dr. Koczor Andrea, házi orvos, geriáter, a LifeNetwork 2030 programjának szakértője. "Van, aki jól viseli a kánikulát, és van, aki szenved a nagy melegtől. A szervezetünk hőérzete életünk folyamán változik, de a kánikula leginkább a kisgyermekeket, az időseket, és a betegeket veszélyezteti."


A klímát ne tekerd 28 Celsius fok alá


A meteorológusok a hét végére kánikulai meleget ígérnek, érdemes erre előre felkészülni. Ajánlatos beszerezni szobai hőmérőt, ventillátort, esetleg hosszú távra tervezve klímát. Célszerű még most, amikor kevésbé nagy a meleg, elmenni bevásárolni, és gondoskodni a megfelelő otthoni folyadékmennyiségről.


Amikor a levegő hőmérséklete a szabadban 35-39 Celsius fok körül van, akkor a szobában 28 fok az ideális, hűvösebbre nem tanácsos állítani az otthoni, irodai klímát, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás megterhelő lehet. Óvatosan kell bánni a ventillátorokkal is, nem ajánlatos úgy beállítani a készüléket, hogy közvetlenül ránk fújja a levegőt, - bár kétségtelenül ez a kellemes -, de a következménye megfázás és kiszáradás lehet.


Figyeljünk rá, hogy idős ismerőseink elég folyadékot fogyasztanak-e


Nagy melegben különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás - figyelmeztet az ÁNTSZ. Erre minden életkorban oda kell figyelni, hiszen a szervezetünk 70 százaléka víz. Csecsemők esetében a szoptatáson felül is fontos a folyadékpótlás, kínáljuk a picit folyamatosan langyos citromos, picit sós teával. A kisgyermekeknél figyeljünk oda, hogy az ő esetükben is meglegyen az ilyenkor szükséges napi 2,5 literes folyadékbevitel. Felnőttek esetében ez egy meleg nyári napon 4 litert jelent!


Az időseket különösen veszélyezteti a kiszáradás, ráadásul ők hajlamosak erről megfeledkezni. "Az idős emberek gyakran nem szívesen vesznek magukhoz több folyadékot, hogy a vizelet-ürítés ne okozzon problémát, vagy egyszerűen csak elfelejtik, hogy nem ittak eleget. Pedig idős korban nagyon fontos a folyadékpótlás, különösen azoknál, akik a szívgyógyszer mellé vízhajtót is szednek." - mondja dr. Koczor Andrea.


Melegben kerüljük a szénsavas, cukros, vagy az alkohol-, illetve a koffeintartalmú italok fogyasztását. Az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein pedig vízhajtó hatású. Gondoljunk előre a folyadékpótlásra, ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk. Figyeljünk oda az izzadással elvesztett só pótlására is.



Nézd meg a Life Magazin riportját a témában!

Fejfedő nélkül tilos utcára lépni


Az első és legfontosabb: próbáld hűvösen tartani a lakást! A legmelegebb, nappali órákban érdemes bezárni az ablakokat, és besötétíteni. A szellőztetést, a lakás levegőjének felfrissítését hagyd éjszakára, a hűvösebb órákra. Napközben csak a minimális mértékben javasolt használni az otthoni elektromos berendezéseket, hiszen ezek mindegyike hőt is kibocsát magából.


Otthon, ha tehetjük, érdemes gyakran, akár 2-3 óránként zuhanyozni, de kiváló frissítő egy kellemes, langyos vizes fürdő is. Az utcán viselj világos, bő szabású, természetes anyagú ruhát. Ha napon tartózkodsz, mindenképpen boríts magadra széles, nagykarimájú kalapot, fejfedőt, amely nem csak az arcot árnyékolja, hanem a nyakat, a tarkót is.


Kánikulában mindenki tompább


Nagy melegben csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. Ezek következményeképpen gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem, ami balesetveszélyes helyzetet teremthet gyalogosként és autóvezetőként is. Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük át a belső teret, hiszen a napon drasztikusan felmelegedhet. Mindig legyen az autóban folyadék, hogy pótolni tudjuk az izzadással elveszített vizet.


Kánikula idején legyünk a szokásosnál is óvatosabbak, figyeljünk jobban másokra, hiszen a meleg hatására mindenki tompább, így ilyenkor több a baleset.


A napszúrás életveszélyes is lehet


A megfelelő folyadékpótlással megelőzhetjük a testhőmérsékletünk emelkedését. Ha a folyamatos meleg miatt a testhőmérséklet 38 fok fölé kerül, az már káros az egészségre. Hőgutáról tartós, 39 fokos testhőmérséklet felett beszélhetünk, 40 foknál magasabb testhőmérséklet pedig már életveszélyes.


Hőguta, vagy más néven napszúrás akkor alakul ki, ha a szervezetet extrém hőhatás éri, illetve ha nagy melegben valaki intenzív fizikai munkát végez.


A napszúrásnak megelőző tünetei lehetnek a fejfájás, a szomjúság, a szédülés, a helyzet-felismerési zavarok, a mozgászavarok és az epilepsziához hasonló izommozgások, görcsök, a delírium, valamint a székelési és vizelési zavarok. Súlyosabb esetben ájulás is bekövetkezhet. A verejtékezés nem szűnik meg az ájuláshoz közeli állapotban sem.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről