A hőség miatt 15 százalékkal többször riaszthatják a mentőket

Vágólapra másolva!
Az átlagoshoz képest akár 15 százalékkal is megnőhet a mentőszolgálatokhoz érkező riasztások száma a napi középhőmérséklet 25 Celsius fok felé emelkedésével az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint.
Vágólapra másolva!

Falus Ferenc országos tiszti főorvos péntektől rendelt el három napos, második fokozatú hőségriasztást, mivel a következő napokban várhatóan 25-27 Celsius fok között alakul a napi átlaghőmérséklet.


Az ÁNTSZ csütörtökön arra hívta fel az egészségügyi intézmények figyelmét, hogy a gyakoribb rosszullétek miatt ellenőrizzék gyógyszerkészleteket, különös tekintettel az ilyenkor gyakrabban használt infúziókat.


Falus Ferenc szerint az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg időjárás elsősorban a városokban, azon belül is a sűrűn lakott, lakótelepi környezetben élőket veszélyezteti. Az emberi szervezet számára ilyenkor az lehet a legmegerőltetőbb, ha a lakások belső hőmérséklete a reggeli órákra sem tud 20 Celsius fok alá süllyedni.


Az országos tiszti főorvos kiemelte: az árvízi védekezésben részt vevők, valamint a fertőtlenítésben, illetve a helyreállításban dolgozók számára különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz álljon rendelkezésre.


A gátakon dolgozók közül többen szenvedtek napégést az elmúlt napok magas UV-sugárzása miatt, az ő ellátásokról állami forrásból gondoskodtak az ÁNTSZ szakemberei - fűzte hozzá.


Falus Ferenc emlékeztetett: harmadfokú hőségriasztás elrendelése a 27 Celsius fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén szükséges, erre azonban eddig kizárólag 2007 nyarán volt példa.


Kérdésre megjegyezte, hogy a közterületi ivóvízosztás elrendelése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, de szerinte a péntek délutáni csúcsforgalomban közlekedőknek biztosan jól jönne ez a segítség.


Az országos tiszti főorvos arra is kérte az önkormányzatokat, hogy tegyék meg a szükséges megelőző intézkedéseket, egyebek mellett az esti órákban locsolják a közterületeket, valamint tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.