A zsír felpörgeti a szunnyadó kórokozókat

Vágólapra másolva!
A zsír aktiválhatja a szunnyadó tuberkulózisfertőzést - derítették ki amerikai kutatók. Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert.
Vágólapra másolva!

Világszerte emberek millióiban megtalálható a Mycobakterium tuberculosis kórokozó, a betegség azonban mégis csupán töredéküknél jelentkezik.


A baktériumokat általában körülveszik és elszigetelik az immunrendszer falósejtjei, az úgynevezett makrofágok. Ilyen állapotban évtizedekig életképesek maradnak anélkül, hogy egészségügyi problémát okoznának. Mihelyst azonban meggyengül az immunrendszer, a kórokozók aktiválódhatnak, és szétroncsolhatják a tüdőszövetet.


A New York-i Cornell Egyetem kutatói által tett felfedezés lényege, hogy a baktériumok arra késztethetik a makrofágokat, hogy koleszterinszerű zsírmolekulákat vegyenek fel az őket körülvevő vérből.


Ezek a lipidek felpuhítják a kórokozót körülvevő falósejtgyűrűt, így a baktériumok abból kiléphetnek - magyarázta a kutatás vezetője, David Russell egy Edinburghban megrendezett mikrobiológus-konferencián a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.