A leggyakoribb nyári fejfájás típusok és megelőzésük

Vágólapra másolva!
Azt gondolhatnánk, hogy a narancsbőr az egyetlen csapás a bikiniszezon idején, de az igazi nyári gondok legnagyobbika "följebb" található. A Women's Health egy neurológiai kutatás eredményéről számol be.
Vágólapra másolva!

A fejfájás kockázata ugrásszerűen növekszik minden olyan esetben, amikor a hőmérő higanyszála feljebb kúszik. A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, s ez fájdalommal jár. Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát - nyilatkozta a lapnak Dr. Alexander Mauskop belgyógyász-neurológus, a New Yorkban létrehozott Fejfájáskutató Központ alapítója. Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, - és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak -, a lüktetést meg lehet állítani.


Feszültség okozta fejfájások


Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egy óriási gumipánt szorítaná az ember agyát. A fájdalomrohamokat a nyak, a homlok, a fejbőr és az arc merevsége okozza, minthogy a túlfeszített izmok irritálják az idegvégződéseket, melyek ezt követően fájdalomingert küldenek az agynak.


Hogyan kezeld?


Kapj be gyorsan egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót! Lehet ez aszpirin, panadol vagy ibuprofen. Alkalmazd azonnal, amint a fejbőr feszülését érzed! Próbálkozhatsz lidocain tartalmú izomlazító gél bemasszírozásával is a váll és a nyak területén.


Előzd meg!


Az izzadás segít! A tévé előtt heverészők 14 százalékkal gyakrabban kapnak feszültség okozta fejfájást, mint azok, akik rendszeresen járnak edzőterembe. A testedzés a stressz levezetésének egy természetes módja, amely a fájdalomcsillapító endorfinok termelésére sarkallja a szervezetet. A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy az izmokon kívül megerősödjön a keringési- és nyirokrendszer is, így jobban ellenállhat a fejfájáskeltő gyulladásoknak.


Orrüregi, orrmelléküregi gyulladások okozta fejfájás


Minden, ami irritálja ezeket a területeket, - a hideg, az allergiák, egy rossz szagú kölni -, egyúttal gyulladást is okozhat, mely együtt járhat a szemkörnyék fájdalmas lüktetésével. A begyulladt orrüreg csak ront a helyzeten.


Az orrüregben levő nyomás normál esetben megegyezik a külső légnyomással. Ha már kicsit is megfáztunk, az orrüregek nem tudnak megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a megváltozott nyomáshoz, amikor például egy nyári viharban erősen lecsökken a légnyomás. Ez is eredményezhet a szokásosnál erősebb homloktájéki fájdalmat.


Hogyan kezeld?


Helyezz nedves, langyos ruhát a szemedre, hogy enyhítsd a gyulladást. Használj vény nélkül kapható orrsprayt, hogy megszüntesd az orrdugulást. Ha a tünetek négy napnál tovább tartanak, fordulj orvoshoz.


Előzd meg!

Cseréld ki a légszűrőben a filtert olyan, nagy hatékonyságú új szűrőre, amely kiszűri a pollent, port, penészt és a levegőben lévő baktériumokat, melyek gyulladást okozhatnak az orrüregben.


Ha allergiára hajlamos vagy, próbáld ki a sópipát, vagy inhalálj meleg sós vizet hetente kétszer.


Migrén


A leggyakoribb, és egyik legtöbb fájdalmat okozó betegség a migrén. Változatos előidéző okai között szerepel a stressz, az erős fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség, vagy a hormonszint ingadozása - ezek mindegyike okozhatja azt a tünetet, hogy az agyi erek kitágulnak, és bennük vérbőség, megnövekedett érfali nyomás keletkezik. Az ezt követő idegfájdalom átható szenvedést okoz, melynek időtartama négy órától három napon át is eltart.


Tudósok vizsgálják, hogy miért fogékonyabb néhány nő a migrénre, mint társaik, de feltételezik, hogy a dolog kapcsolatban áll a genetikával is - a legtöbb migréntől szenvedő embernek a családjában is előfordult migrénes beteg.


Hogyan kezeld?


Csupán egyetlen fájdalomcsillapító bevétele kevés enyhülést hoz. Jeges borogatással fokozhatjuk a hatást; de a migréntől szenvedők többsége olyan, orvos által felírt, triptántartalmú készítményeket szed, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy szűkítik az agyat körülvevő ereket.


Akkor a leghatásosabbak ezek a gyógyszerek, ha már a fájdalom jelentkezésének kezdetén bevesszük őket.


Előzd meg!


Kérd meg orvosodat, hogy ellenőrizze magnéziumszintedet, annak tisztázására, hogy nincs-e szükséged magnéziumpótlásra. Ez az ásvány szorosan kötődik a szerotoninhoz, ahhoz az idegrendszeri ingerületátvivő anyaghoz, mely szabályozza - többek között - a keringési funkciókat a szervezetben. A szerotonin egy kémiai jelátvivő anyag az idegsejtek között, az agy egyik "többfunkciós" neuro-transzmittere, amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz. Az elégtelen mennyiségű magnézium a keringésben meggátolhatja a szerotonintermelést és ennek hiányában gyulladásos folyamatok léphetnek fel.


Egyéb gyógymódok


Akupunktúra. Egy 2009-es tanulmány szerint ez a gyógymód sokkal hatékonyabb a migrén enyhítésében, mint más, receptre felírt gyógykezelések.


Botox. Végezetül egy határozottan nem természetes kezelés: az Archives of Dermatology című, bőrgyógyászati kutatási eredményeket publikáló szakfolyóirat szerint azok a nők, akik csupán egyetlen Botox kezelést kaptak a homlokukra, azt tapasztalták, hogy a migrénes napjaik számottevően csökkent.